Turistična patrulja

"Dišalo je po bogračih, festivalsko vzdušje se je čutilo povsod«

Zoran Franc
5. 9. 2019, 07.00
Deli članek:

Petnajsto mesto, ki smo ga obiskali v Turistični patrulji, je bila Lendava. Tja smo poslali Erica, ki pravi, da v Prekmurju življenje poteka precej drugače.

arhiv
Tako je Eric poziral v muzeju.

Eric prihaja iz Gane in v Sloveniji živi že 12 let. Tukaj si je ustvaril družino in s ponosom je dejal, da mu dneve lepšajo kar trije otroci. Na vprašanje, kako se počuti v Sloveniji, je skromno odgovoril, da dobro in da življenje ni niti malo primerljivo z življenjem v Gani. O Slovencih pa meni, da smo dobri ljudje.

Dve dobri uri iz Ljubljane do Lendave

Na pot se je Eric odpravil preteklo soboto, sam, z lastnim avtomobilom. Povedal je, da je predhodno uredil prijavo v hotelu Lendava, prav tako je pregledal nekaj spletnih strani in preveril, kaj si lahko tam ogleda in doživi. Pot do Lendave je precej hitro minila in ni imel težav s kažipoti. »Sreča je bila tudi, da je bila cesta precej prazna.

arhiv
Plusi in minusi kraja Lendava.

Tako sem potreboval le dobri dve uri, da sem prispel do cilja. Priznati moram, da me je spremljalo lepo vreme, okolica pa se je precej bliskovito spreminjala. Presenečen sem bil, koliko naravnih lepot se stika na tako majhnem koščku sveta,« je Eric navdušeno pripovedoval.

Na ulicah festivalsko vzdušje

Ko je prispel v Lendavo, je najprej obiskal turističnoinformacijski center (Tic). Tam mu je prijazna informatorka priskočila na pomoč s številnimi brošurami in zemljevidi ter ga povabila na Bogračfest, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč obiskovalcev in velja za enega največjih festivalov ter tekmovanj v Prekmurju. Po obisku Tica se je odpravil do hotela, v katerem je nameraval prenočiti.

arhiv
Tako je Eric ocenil Lendavo.

"Pričakala me je zelo lepa, čista in velika soba. Malce sem se odpočil, se razgledal naokoli, nato pa se vrnil v središče mesta. Po mestu je že dišalo po okusnih bogračih, prav tako je že bilo mogoče čutiti festivalsko vzdušje. Sprehodil sem se med stojnicami, na katerih so različne skupine iz Slovenije, in mislim, da celo iz tujine, že kuhale svoj tekmovalni bograč, ki so ga nato ocenili in pokusili tudi strokovnjaki ter najboljšega nagradili. Res je zelo dišalo, a priznati moram, da tekmovalne napetosti ni bilo čutiti,« je dejal Eric in povedal, da se je pogovarjal tudi z mimoidočimi domačini, ki so mu povedali veliko zanimivih zgodbic o kraju.

arhiv
Festivalsko vzdušje z odlično glasbo se je dogajalo v šotoru.

Med sprehodom po mestu je naletel tudi na židovski muzej in se odločil, da si ogleda zbirko v njem. »Gre za pretresljivo in navdušujočo zbirko. Nisem vedel, da je bila večina prekmurskega prebivalstva židovskega,« je povedal Eric. Po ogledu precej izčrpne zbirke se je spet odpravil do mesta, kjer je potekal festival, in se prepustil festivalskemu razpoloženju. Na stojnicah so mu ponudili bograče v pokušino in v okusih, ki so bili sicer precej podobni, je zelo užival. Okoli 18. ure se je vrnil do hotela in se malce odpočil, nato pa se okoli 20. ure vrnil v središče mesta. Tam se je že razvilo prešerno vzdušje, ki je Erica hitro prevzelo in tako se je skupaj z domačini zabaval vse do tretje ure zjutraj.

Veličastna muzejska zbirka

Naslednje jutro si je privoščil daljši spanec, nato pa se je odločil izkoristiti dan in obiskati še znamenitosti, ki jih je v soboto izpustil. »Odpravil sem se do gradu in si tam ogledal izjemno bogate zbirke, ki zagotovo vsakega izmed popotnikov in obiskovalcev, ki se ustavijo, prevzamejo. Predstavljeni sta zgodovini gradu in kraja, na ogled je tudi etnološka zbirka in še bi lahko našteval. Pred grajskim poslopjem so stari topovi, ki gradu dajejo poseben čar, obiskovalec pa dobi občutek, da se je preselil v obdobje, ko so živeli še vitezi,« je Eric slikovito razlagal. Potem se je še enkrat sprehodil skozi mestno jedro, mimo muzeja meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva vse do evangeličanske cerkve. Dejal je, da je v mestu zelo užival, v prihodnje pa bo tja odpeljal tudi svoje otroke.

arhiv
Eric si je ogledal tudi bogato etnološko zbirko.