Turistična patrulja v Vipavi

Tam, kjer se stikata temperamentni Mediteran in mogočni alpski svet

Tea Dečman
29. 8. 2019, 09.00
Posodobljeno: 29. 8. 2019, 09.16
Deli članek:

Nizozemka Simone v Sloveniji živi od leta 2004, ko se je sem preselila iz Španije, sicer pa ima slovenske korenine.

Osebni arhiv
Simone in Bernadette sta uživali v domačih dobrotah.

Pravi, da je Slovenija njena domača dežela, saj se je tu od prvega trenutka počutila sprejeto in dobrodošlo. Na dvodnevni potep po Vipavi je povabila svojo hčer (oziroma hčer pokojnega moža) Bernadette, obe pa je najbolj navdušila ravno gostoljubnost domačinov.

Simone in Bernadette sta na spletni strani www.vipavskadolina.si poiskali nekaj osnovnih informacij, da sta lahko začeli načrtovati dvodnevni izlet, nato pa sta jo z avtom mahnili proti Vipavi. Tam sta najprej poiskali turistično točko oziroma turističnoinformacijski center (TIC), kjer so ju zelo prijazno sprejeli in jima takoj priporočili nekaj ogledov ter aktivnosti, ki jih v Vipavi ne smeta zamuditi, in ju tudi odpeljali na krajši ogled mesta. Najprej sta si želeli ogledati dvorec Lanthieri iz leta 1659, o katerem sta že prej brali na spletu. Danes je dvorec dom Visoke šole za vinogradništvo in vinarstvo ter drugih pedagoških in raziskovalnih programov Univerze v Novi Gorici.

arhiv
Plusi in minusi kraja Vipava.

Simone so pri ogledu dvorca nadvse očarale freske na stenah in stropu, za katere meni, da so presenetljivo dobro ohranjene. V obnovljenem stranskem krilu baročnega dvorca Lanthieri je urejen tudi edinstven muzej, posvečen bogati zgodovini vinarstva, in v njem si lahko privoščite žlahtno kapljico. »Ogledali sva si muzej in spoznali različna lokalna vina, vendar je bilo ob najinem dopoldanskem prihodu še malce prezgodaj za pokušino vin,« se je namuznila Simone. »Za dvorcem se vije čudovita reka Vipava s številnimi mostovi, ki še dodatno popestrijo naravni ambient. Videli sva tudi mnoge izvire reke. Drugače pa je name prav poseben vtis naredil mediteranski pridih, ki ga mestu Vipava dajejo značilne ozke uličice, le avtomobili, parkirani vsepovsod, me niso navdušili,« je dejala Simone.

Kulinarično razvajanje pri Podfarovžu

Po končanem ogledu dvorca in vinskega muzeja je bil čas za okrepčilo. Simone in Bernadette sta rezervirali mizo v gostilni Podfarovž in se odločili za razvajanje s sedemhodnim menijem. Tam sta ju prijazno sprejela glavni kuhar Denis in poznavalec vin Tjaš. Slednji ju je z ogromnim entuziazmom poučil o lokalnih vinih. Izvedeli sta, da so vipavski vinogradi najbolj znani po belih vinih iz grozdja sorte zelen in pinela, ki sta avtohtoni, pa tudi po rebuli, ki ima najdaljšo tradicijo, in chardonnayu. »Vipavski vinogradi so pravzaprav na enaki zemljepisni širini kot francoski Bordeaux in kalifornijska vinska dolina Napa, zato imajo tako idealne podnebne razmere za uspevanje,« nas je o naših vinogradih poučila Simone. »Kosilo je bilo odlično, vina pa še bolj. Zagotovo se bom še vrnila,« je obljubila Simone.

osebni arhiv
Takole sta Simone in Bernadette razvajali svoje brbončice.

Pokušanje vin in najboljši sladoled

Okrepčani in zadovoljni Simone in Bernadette sta se po obilnem kosilu odpravili poiskat kmetijo Ferjančič, na kateri sta pozneje prenočili. »Družina Ferjančič naju je nadvse toplo sprejela, takoj so naju povabili na okušanje domačega vina in šunke,« je bila navdušena ljubiteljica dobre hrane Simone. Zvečer sta se izletnici vrnili v Vipavo, čakalo ju je seveda še pokušanje vin, ki sta ga dopoldne preskočili. Večer sta zaključili sladko – s sladoledom.

arhiv
Tako sta dekleti ocenili Vipavo.

»Od prijatelja sem dobila namig, da moram poskusiti najboljši sladoled; strežejo ga v lokalu zraven Turističnoinformacijskega centra Vipava. Ni se motil, res je najboljši,« nam je zaupala Simone.

Ko burja prekriža načrte

Na drugi dan dogodivščin jo je ženskama nekoliko zagodlo vreme. Želeli sta sicer najeti skuter, a je burja tako močno pihala, da sta to misel kmalu opustili in se odločili za piknik v vinogradih. Ker sta želeli pravo vipavsko izkušnjo, sta se po dobrote seveda odpravili k lokalnim ponudnikom. Oglasili sta se na turistični kmetiji Arkade Cigoj, kjer so ju prijazno založili z mesnimi dobrotami; brez kraškega pršuta izlet po Vipavi seveda ni pristen. Kupili sta še vino, ki so ga pripravili študenti fakultete za vinogradništvo, potrebovali pa sta še brezalkoholno osvežitev za Bernadette. Dokopali sta se do naslova gospe Mirjam Bratož iz Podnanosa. »To je zelo prijazna gospa, ki sama pripravlja najslajši rožni sirup iz vrtnic, kar sem ga kdaj okusila,« je povedala Simone. »Za naju si je vzela čas, da naju je prijazno sprejela in pogostila, pa odpeljala naju je pod goro, da sva videli, kje nabira rože in zelišča za svoje čudovite napitke,« je pripovedovala Simone.

osebni arhiv
Simone je veliko izvedela o vipavskih vinih.

Piknik v vipavskih vinogradih

Ko sta se poslovili od Bratoževe, je bilo treba le še najti primeren kotiček za piknik. Tega sta našli že v sosednji vasici, med sočnim grozdjem, ki je bilo že skoraj pripravljeno za trgatev. »Razgrnili sva odejo, odprli vino in ob odlični hrani klepetali o najinem nepozabnem izletu ter novih prijateljstvih, ki so se spletla na njem,« je svojo pripoved zaključila Simone.