V Kranju so se odločili za znižanje turistične takse, medtem ko na Bledu načrtujejo uvedbo najvišje dovoljene višine turistične takse. V Bohinju in Kranjski Gori končnega predloga še ni.

Na Bledu predlagajo postopni dvig do najvišje možne turistične takse

Za zvišanje turistične takse na najvišjo raven se na drugi strani odločajo na Bledu, kjer občinska uprava predlaga postopen dvig takse do 1. aprila prihodnje leto. Odtlej bi turistična taksa na območje Bleda znašala 2,50 evra, skupaj s promocijsko takso pa 3,13 evra. Nižja taksa v višini 2,25 evra bi veljala na območju naselij Zasip, Ribno, Bodešče, Koritno in Selo, še nižja taksa v višini dveh evrov pa na območju Bohinjske Bele.

pisnica-reka-kranjska-gora_bobo
Bobo
Pišnica pri Kranjski Gori

V Bohinju in Kranjski Gori še brez končnega predloga višine turistične takse

V Bohinju medtem še nimajo pripravljenega končnega predloga, za koliko bi dvignili turistično takso. Kot je za STA dejal bohinjski župan Franc Kramar, se morajo o tem pogovoriti s turističnimi deležniki in ugotoviti, katera višina takse bi bila primerna. Nekateri predlagajo turistično takso v višini dveh evrov, drugi denimo v maksimalni višini 2,50 evra. Zdaj znaša turistična taksa 1,27 evra na dan za odrasle in 0,64 evra za stare med 7. in 18. letom.