Turistična patrulja

V najstarejšem kopališču podelili priznanja občinam

Z. F.
19. 4. 2018, 07.35
Posodobljeno: 19. 4. 2018, 08.24
Deli članek:

V najstarejšem slovenskem naravnem zdravilišču Terme Dobrna smo minulo soboto uživali v obilici zabave in dobre volje, prav tako pa smo podelili priznanja občinam, ki so se udeležile projekta turistična patrulja.

arhiv

Sobotno sončno jutro je obetalo veliko lepega, vse to pa nam je tudi uspelo pričarati na dobrodelnem dnevu, ki se je tokrat odvil v najstarejšem slovenskem termalnem kopališču, v Termah Dobrna. Na že skorajda tradicionalnem dobrodelnem dnevu z zbranimi donacijami in sredstvi pomagamo družinam otrok s posebnimi potrebami, vsako leto pa na prireditvi tudi podelimo nagrade občinam, ki so sodelovale v projektu turistična patrulja.

Slovenci smo sramežljivi, a gostoljubni

Tokratna zimska turistična patrulja je bila že druga, a med vsemi izvedenimi patruljami že četrta po vrsti. Upamo si trditi, da je to dokaz, da razmišljamo v pravi smeri in delamo dobro. Tudi tokrat smo tuje turiste z vsega sveta, ki so se prijavili v projekt, nenapovedano poslali v občine, ki so se odločile sodelovati. Turisti radi povedo, da se v Sloveniji počutijo odlično, da jih navdihujejo čudovita narava, sramežljivi, a prijazni ljudje in mir, ki ga druge države pogosto ne ponujajo. Ocenili smo 16 občin, ki smo jih naključno izbrali po vsej Sloveniji. Vsekakor pa ob samem dogodku nismo pozabili na vas, drage bralke in spoštovani bralci, in ste tako lahko za občine glasovali tudi vi.

Po izboru bralcev je zmagala občina Medvode

Po izboru vas, bralcev, se je na tretje mesto uvrstila občina Mozirje. Župan Ivan Suhoveršnik je povedal, da občina pozimi ponuja predvsem čudovite smučarske in sankaške proge na smučišču Golte, hkrati pa je vse navzoče povabil na odprtje Mozirskega gaja, ki je svoja vrata že na široko odprl za vse tiste, ki si želite ogledati polja cvetočih tulipanov.

Drugo mesto ste pripisali občini Trebnje. Tja smo poslali Pakistanca, ki sta si ogledala galerijo in številne inštrumente, ki jih imajo v pihalnem orkestru. Direktor občinske uprave Janez Pirc pa je povabil tudi na kapljico dolenjskega cvička. Na prvo mesto se je povzpela občina Medvode, kamor smo na obisk poslali Korejko, ki se ni mogla načuditi smaragdno zelenemu Zbiljskemu jezeru, mraz pa je preganjala na božičnih stojnicah in se udeležila tudi tekmovanja v kuhanju najboljšega čaja in kuhanega vina. Jure Galičič iz Javnega zavoda Sotočje Medvode je zbrane na prireditvi med drugim povabil na spomladansko in poletno potepanje okoli Zbiljskega jezera, ob tem pa poudaril, da bodo poskrbeli tudi za bogato kulinarično ponudbo.

arhiv

Turisti so izbrali občino Gorenja vas -  Poljane

Po izboru turistov si je tretje mesto zaslužila občina Bohinj. Tja smo na obisk napotili Angleža, ki že nekaj let živita v Sloveniji. Uživala sta v čudovitih razgledih, bila pa sta tudi priča obujanju starih slovenskih običajev, s katerimi preganjamo zimo. Pohvalila sta odlične gorenjske jedi, ki so se prav nič podobno »gorenjski skopušnosti« bogato bohotile na krožnikih. Drugo mesto je pripadlo občini Razkrižje. Tja sta se odpravila na raziskovanje Poljaka. Prijazni Razkrižanci so ju najprej popeljali v zgodovino, v obdobje pračloveka, nato pa jima ponudili odlične likerje, vina ter jima pripravili pravo zabavo. Župan Stanko Ivanušič je s seboj na prireditev pripeljal avtobus krajanov, ki so mu pomagali prevzeti nagrado, kolektiv kmečkih žena je dogodek dobrodelnega dne v Dobrni popestril tudi s pesmijo, na koncu pa so vse zbrane povabili na pohod, ki ga na Razkrižju organizirajo 26. maja.

Prvo mesto pa je pripadlo občini Gorenja vas - Poljane, kamor smo poslali Španca. Povedala sta, da ju je na vsakem koraku čakalo presenečenje, in še posebej izpostavila odlično kulinariko. Župan Milan Čadež je obiskovalce povabil na obisk Poljanske doline, ki omogoča številne sprehode po poteh Kalanov in ogled Visoške domačije.

arhiv

V družbi številnih predstavnikov občin

Na dogodku pa so se nam pridružili tudi številni predstavniki drugih občin. Iz občine Kanal ob Soči nas je s svojim obiskom počastila Nika Testen iz Turizma Kanal ob Soči. Povabila je na ogled mesteca, ki že stoletja živi v sožitju s smaragdno zeleno reko, in na odlično soško postrv, ki jo ob obisku morate pokusiti. Iz občine Bistrica ob Sotli se je dobrodelnega dne udeležila Ana Berčko, direktorica občinske uprave. Poleg obiska številnih kulturnih spomenikov, ki si jih je vredno ogledati, je povabila še k obisku zavarovanega Kozjanskega parka, v katerega je umeščena celotna občina. Lucija Muri, predstavnica turističnoinformacijskega centra Jezersko, je povabila na ogled čudovitega zvezdnatega neba, ki so ga posebej izpostavili turisti, ki so ocenili občino. Ob tem je dodala, da bodo vsem, željnim raziskovanja, predstavili tudi čudovite poti na bližnje hribe in gore, ki vodijo z Jezerskega. Nada Vačun iz občine Črna na Koroškem pa nas je povabila na ogled številnih muzejev in raziskovanje izvrstne kulinarike, v kateri kraljujejo kločevi nudlji.

V pripravi že naslednja patrulja

Poleg omenjenih občin so v projektu sodelovali še Radenci, Ilirska Bistrica, Sežana, Jesenice in Velike Lašče. Vsem se za sodelovanje lepo zahvaljujemo, posebna zahvala pa gre tudi sponzorjem, podjetjem Dana, Telekom in Petrol, ki so podprli naš projekt. In seveda hvala vam, dragi bralci in bralke, za vse oddane glasove, s katerimi ste pripomogli, da izberemo občino, ki si po vašem mnenju zasluži naziv najprijaznejša občina. Ob koncu pa vas že vabimo k branju naslednje turistične patrulje, ki se bo začela odvijati ob koncu maja.