Turistična patrulja

S super izleta sta se Čilenec in Španec vrnila z medaljo

S.A./Novice Svet24
9. 3. 2018, 11.55
Deli članek:

Tokratna popotnika v Turistični patrulji sta Juan Carlos iz Čila in njegov prijatelj Andres iz Španije, ki sta prejšnji vikend obiskala občino Gorenja vas - Poljane. S »potepa« sta prišla zadovoljna in s širokim nasmehom.

Osebni arhiv
Juan Carlos (desno) iz Čila in njegov prijatelj Andres iz Španije.

Poleg avtomobila sta najela navigacijsko napravo, da bi lažje prišla do svojega cilja.

Čilenec Juan Carlos in Španec Andres sta mladeniča, ki sta se odločila za študij v Sloveniji, tukaj pa bivata že približno pol leta. Ker zelo rada potujeta in raziskujeta nove kraje, sta se prijavila v projekt Turistična patrulja. V uspešno izpeljanih treh sezonah se nam je sicer v tem odmevnem projektu pridružilo več kot sto tujcev iz vsega sveta. Trenutno poteka že četrta sezona in tokrat izbrana popotnika, Juan Carlos in njegov prijatelj Andres, sta prejšnji konec tedna obiskala občino Gorenja vas - Poljane.

Najem avtomobila

No, preden sta se podala na pot, sta na spletu pobrskala za informacijami, kam se pravzaprav odpravljata, ter poiskala več podatkov o občini (krajih, ki spadajo v občino), o stvareh, ki si jih je vredno ogledati, in podobno. Prek spleta sta nekaj dni prej tudi rezervirala prenočišče. Odločila sta se za turistično kmetijo, apartma Pri Boštjanovcu na Hotavljah. »Nato sva pregledala, kako je s prevozom. No, na koncu sva se odločila najeti avtomobil. Sploh ker sva si tam želela ogledati čim več stvari, saj je z avtomobilom vse hitreje dostopno,« je povedal Juan Carlos.

Juan Carlos, turistični izvedenec: »Slovenija me nikoli ne neha presenečati. Ta izlet je bil nepozabno doživetje in domačini so naju toplo sprejeli.« 

»Oborožena« za na pot, polna elana in pričakovanj sta se prejšnji petek po najemu avtomobila (najela sta volkswagen up) okoli 10.30 odpeljala iz Ljubljane. Poleg avtomobila sta najela navigacijsko napravo, da bi lažje prišla do svojega cilja. Tja sta prispela po slabi uri vožnje, najprej pa sta se odpravila v Gorenjo vas in poiskala turističnoinformacijski center (Tic) oziroma Zavod Poljanska dolina. »Ko sva vstopila, naju je sprejela zelo prijazna uslužbenka, Lucija ji je ime. Zapletli smo se v kratek pogovor, Lucija nama je podala veliko informacij in povedala veliko stvari, o tem, kaj si je vredno ogledati. Med drugim o Šubičevi hiši, ki sva jo tudi najprej obiskala,« je opisal Juan Carlos. Šubičeva hiša, ki stoji v Poljanah nad Škofjo Loko, je rojstna hiša slovenskih slikarjev Janeza in Jurija Šubica, v njej pa je v drugi polovici 19. stoletja pod vodstvom njunega očeta Štefana Šubica delovala najpomembnejša podobarska delavnica na Slovenskem. Danes v njej deluje kulturni center. Na ogled je muzejska zbirka, dopolnjujejo jo ustvarjalne delavnice ter razstave v razstavni galeriji, sproti pa lahko poleg Šubicev skozi hecne karikature spoznamo tudi druge znamenite može in žene Poljanske doline. Za vstopnino sta popotnika odštela skupno šest evrov.

osebni arhiv

Tako sta Juan Carlos in Andres ocenila Gorenjo vas - Poljane.

Vodeni ogled

Odločila sta se za vodeni ogled, ki ga je vodil, kot je dejal Juan Carlos, zelo prijazen vodič. »Ogled je trajal kar dolgo, a ni bilo dolgočasno, temveč zelo zanimivo, zato je čas hitro minil. Všeč nama je bilo. To je bila zelo dobra izkušnja,« je zadovoljno povedal Juan Carlos, ki se je nato po zaključku ogleda, ob približno 15. uri, s prijateljem spet usedel v avto in sta se podala proti svojemu prenočišču na Hotavlje. Prispela sta do turistične kmetije, apartmaja Pri Boštjanovcu, toplo so ju sprejeli in jima že na začetku ponudili kavo, čaj in prigrizek. »Svoje stvari sva odnesla v apartma – in bil je odličen! Zelo lep, čist, dovolj velik,« je pohvalil Juan Carlos in dodal, da sta se nato kratek čas pogovarjala z lastnico turistične kmetije oziroma apartmajev in njenim možem, nato pa se odločila obiskati Kmetijo Pustotnik. Gre za prvo zasebno sirarno v Sloveniji in eno redkih na območju srednje Evrope, ki na enem mestu predeluje tri različne vrste mleka. Dodobra sta si ogledala kmetijo in bila nad videnim navdušena, sploh nad domačimi mlečnimi izdelki in siri.

Nočno sankanje

Nato sta se vrnila v apartma, ura je bila okoli 18.00. A za ta dan raziskovanja še nista končala, podala sta se še na smučišče Stari vrh, ki leži v Škofjeloškem hribovju med Poljansko in Selško dolino. Nista se sicer odločila za nočno smučanje, temveč za sankanje. »V Sloveniji sem enkrat že smučal, no, sankal pa še nisem. Bilo je prvič in bila je nepozabna izkušnja. Zelo zabavno,« je opisal Andres. Po koncu sankanja, ob približno 22. uri, sta se odpravila proti svojemu prenočišču, a se jima je na spolzki cesti zgodila manjša nezgoda. Vozilo, ki ga je vozil Juan Carlos, je na ovinku zaneslo in zapeljal je na nasprotni vozni pas, nato pa v sneg. »Na prednji strani avtomobila je nastala manjša udarnina oziroma praska,« je povedal, a se je k sreči vse dobro končalo in kmalu sta prispela v prenočišče.

Okusen in bogat zajtrk

V soboto zjutraj sta si Pri Boštjanovcu najprej privoščila zajtrk, ki je bil, kot je dejal Andres, zelo okusen in bogat. Kmalu zatem sta se v Gorenji vasi sestala z Lucijo in njenim partnerjem in skupaj so se podali do Rupnikove linije. Gre za vojaško-zgodovinsko gradbeno dediščino iz obdobja pred drugo svetovno vojno, sistem več utrdb in pomožnih objektov, ki naj bi služil kot obramba pred morebitnimi napadi iz smeri Italije, a ni bil nikdar uporabljen. Pridružila sta se vodenemu ogledu, ki je trajal kar dolgo, približno dve uri. Juan Carlos je dejal, da je bilo vse skupaj zelo zanimivo, najbolj pa sta se zabavala ob balinanju z lesenimi kroglami v podzemni utrdbi. »Organizirali so 'tekmovanje' in z Andresom sva osvojila prvo mesto. Za nagrado sva prejela medaljo, izdelano doma,« je povedal z nasmeškom. Po zaključku sta združila prijetno s koristnim in odšla na sprehod skozi čaroben zasnežen gozd do mahovite medvedke. Vstopila sta tudi v bližnjo gozdarsko kočo in si tam privoščila malico ter šilce domačega žganja. Posnela sta še nekaj fotografij ter se nato vrnila.

osebni arhiv

Nazaj v Ljubljano

Okoli 16. ure sta prispela v apartma, in ker se je že temnilo, njiju pa je čakala še vožnja v Ljubljano, sta se odločila, da je njunega obiska konec. Iz apartmaja sta vzela svoje stvari in z avtomobilom odpravila na pot. Zvečer, okrog 19. ure, sta prispela v prestolnico. S svojega potepa sta prišla zadovoljna in s širokim nasmehom. »Če potegnem črto, moram reči, da je bil to super izlet. Vse je bilo v redu, le tu in tam kakšna pomanjkljivost. Domačini so zelo prijazni in zelo dobri ter pripravljeni pomagati. Kraji oziroma naselja v občini so lepa in narava je čudovita,« je pohvalil Juan Carlos, ki mu je Slovenija na splošno zelo všeč. Zaključil je z besedami: »Slovenija me nikoli ne neha presenečati. Ta izlet je bil nepozabno doživetje in domačini so naju toplo sprejeli.«