Cerklje na Gorenjskem

Britanca sta očarala predvsem cerkljanska kulinarika in čudovit razgled

zf
9. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Paul je Slovenijo spoznal že pred leti in tu ostal zaradi službe, pa tudi zaradi ljubezni. Tukaj je spoznal ženo, se poročil in kmalu zatem dobil hčerko Majo. Nad Slovenijo, kot pravi, je navdušen, še vedno jo odkriva in spoznava njene skrite kotičke, ki presenetijo skoraj na vsakem koraku.

Ogledali so si tudi mogočno cerkljansko cerkev.

Takole je družina pozirala Pr' Ambružarju.

Paul je na svoje izvedensko potovanje v Cerklje na Gorenjskem povabil svojo ženo in hčer. Na pot so se odpravili v poznem petkovem popoldnevu. Prej so rezervirali prenočišče in preverili spletno stran, nato pa se odpravili dogodivščini naproti, z avtomobilom, saj se je sicer ne tako dolga pot mladi družini s triletno hčerko zdela precej enostavnejša in primernejša z osebnim prevozom. »Glede na to, da smo odrinili ob prometni konici, je pot trajalo dobro uro in pol, vendar je to skorajda nič, če primerjamo prebijanje iz mesta v Ljubljani s prebijanjem iz Londona. Pot je bila čudovita, saj nas je vse do cilja spremljala čudovita narava, ki se je kar odpirala pred nami. Skoraj neverjetno je (ko smo prispeli do Ambroža pod Krvavcem), kako se pokrajina le nekaj kilometrov stran od glavnega mesta popolnoma spremeni. Čudoviti občutki,« razlaga Paul.

Uživali so v čudovitem razgledu.

Ob prihodu v Cerklje so najprej poiskali turističnoinformacijski center (Tic), vendar je bil ta zaradi pozne ure že zaprt. Poklicali so na telefonsko številko, ki je bila napisana na vratih, in oglasila se jim je prijazna gospa ter jim podala nekaj osnovnih navodil, svetovala, katere kraje naj obiščejo in so med drugim zanimivi za otroke, ter lokale, kjer strežejo lokalne dobrote, naslednji dan pa jih je povabila v pisarno, da jim ponudi še več informacij.

Grad Strmol bo z družino zagotovo še kdaj obiskal.

Odličen golaž s polento

Domačija Pr' Ambružarju, kjer so bili nastanjeni, je sicer od Cerkelj na Gorenjskem oddaljena dobrih enajst kilometrov, vendar kot so ugotovili, je bila izbira prava. Ob prihodu jih je pričakal čudovit razgled nad dolino, večerja, ki so si jo privoščili, pa je bila po pripovedovanju več kot odlična. »Priznati moram, da sem precejšen gurman, tudi ne hvalim hrane prav pogosto, vendar so pripravili zares odličen golaž s polento. Zelo so bili prijazni in gostoljubni, prav tako moram poudariti, da so zelo lepo govorili angleško. Aja, da še povem kaj o sobi: bila je čista, prostorna in lepa. Počutili smo se zelo domače in prijetno (nasmeh). Precej hitro smo odšli v sobo, saj je hči postala utrujena, in treba se je bilo pripraviti na pustolovščino naslednjega dne.«

Očarani nad Gradom Strmol

Grad Strmol jih je očaral tudi z ribnikom.

Naslednje jutro jih je prebudilo toplo sonce, ki je pokukalo skozi okno.Vstali so, se uredili in se za začetek sprehodili po posestvu ter uživali v čistem zraku, čudovitem razgledu in spokojnosti, ki jih je obdajala. Nato so se odpravili na zajtrk, ki je bil vključen v ceno. »Tudi z zajtrkom so kar se da presenetili. Čakali so nas domači kruh, salame, skuta, sir, med in številne druge lokalne dobrote. Po zajtrku smo se še malce sprehodili naokoli in do bližnjega igrišča za otroke, kjer je moja hči zelo uživala. Nato pa smo se odpravili na izlet,« pove Paul. Obiskali so Grad Strmol in povsem jih je navdušil. »Grad Strmol je čudovito zlitje različnih komponent, od zelo lepo urejenega posestva in vrtov do urejenega igrišča za otroke in čudovite gostinske terase, na kateri se lahko starši, medtem ko otroci divjajo naokrog, odpočijemo. Zelo sta me presenetili zgodovina gradu in odlična muzejska zbirka. Nisem vedel, da velja Strmol za enega od dveh slovenskih gradov z originalno muzejsko zbirko, kar je seveda zelo pohvalno. Zares iskrena hvala turistični delavki za ta predlog, tudi vodnika po posestvu moram pohvaliti, saj je povedal čudovito zgodbo,« opisuje Paul.

Britanska družina je navdušena nad Slovenijo.

Hrana jih je še kar navduševala

Po ogledu grajskega posestva se je vreme precej skisalo in začelo je deževati, zato se je družinica odločila, da si privošči kosilo. »Obiskali smo eno izmed restavracij, ki nam jih je predlagala turistična delavka. Odločili smo se za Gostilno pod Krvavcem, kjer so nas zelo prijazno sprejeli. Njihova kulinarika je prednjačila predvsem v ponudbi rib in morske hrane, vendar se je na jedilniku našlo tudi precej lokalnih jedi. Postrežba je bila na visoki ravni, odlično so govorili angleško in nam prijazno pojasnili, kako so jedi sestavljene. Za začetno jed smo si privoščili žlikrofe s skuto in sirove štruklje, ob tem pa so v gostilni poskrbeli, da smo hrano primerno pospremili z odličnimi slovenskimi vini. Z ženo sva za glavno jed naročila postrvi. Sam sem pokusil postrv s pinjolami in sirom, ki velja za hišno specialiteto, hči pa se je sladkala s panakoto z gozdnimi sadeži. Odlično je bilo. Priznati moram, da so me Cerklje navdušile z odlično hrano,« razlaga.

Mala Maja je uživala na številnih igralih.

»Mislim, da bi Slovenija poleg že vseh znanih turističnih krajev morala ponuditi tudi kaj manj znanega, a veliko bolj pristnega, kot so Cerklje. Slovenija ima veliko majhnih, skritih, a čudovitih kotičkov, ki jih lahko s ponosom pokaže. Ne razumem, zakaj se jih nekako sramuje ali jih celo skriva. Prav tako moram pohvaliti odlično organizirano spletno stran občine, ki je na voljo v slovenskem in angleškem jeziku ter uporabniku oziroma turistu ponuja številne informacije. Seveda pa vse pohvale odlični turističnoinformacijski službi,« poudari Paul. Kraj ga je tako prepričal, da ga bo obiskal tudi kdaj v prihodnje, saj razdalja ni prevelika. Pravi, da se morda kdaj z družino odpravijo celo le na kosilo, morda na sprehod, ali si omislijo čudovit dan v naravi, ob odličnem razgledu. Kot razlaga Paul, Cerklje odlikuje odlična lokacija, saj so le streljaj oddaljene od Krvavca in na drugi strani od letališča. »Odlična destinacija je primerna tudi za enodnevni izlet 'naključnih' turistov, ki se potepajo po gorenjskih krajih ali so šele prispeli v Slovenijo. Kraj pa med drugim polepšajo prijazni in dobronamerni ljudje. Mi se prav zares že veselimo vrnitve,« z zanosom pove Paul.

Navdušeni so bili nad prostorno sobo.