Turistična patrulja

FOTO: Shin in Kim iz Južne Koreje na Ljubno ob Savinji

zf
8. 2. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Shin in Kim, študentki ekonomije na izmenjavi, ki prihajata iz Severne in Južne Koreje, smo minuli vikend poslali v Ljubno. S sabo sta povabili še prijatelja, ki prav tako prihajata iz Koreje in sta se ob odkrivanju Evrope ustavila v Sloveniji.

osebni arhiv
Kim in Shin sta se preizkusili tudi v smučanju. Privoščili sta si smučarskega inštruktorja.

Ocene

Urejenost, videz kraja, čistoča 8;

promet, javni prevozi, kažipoti 8;

namestitev 9;

kulinarična ponudba (hrana, pijača) 9;

ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 6;

ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 8;

ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 4;

spletna stran kraja in znamenitosti 6;

TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost 7; gostoljubnost, splošni vtis 9.

Skupaj 74

Na obisk Ljubnega in zanimivo potovanje sta se Shin in Kim pripravljali ves prejšnji teden. Najprej sta želeli izvedeti kaj več o kraju samem. Vendar, kot povesta, kaj dosti koristnih informacij na spletni strani Ljubnega žal nista dobili. »Stran je samo v slovenščini, tako da za informiranje tujih turistov žal ni poskrbljeno. Nekaj več informacij sva sicer našli na spletni strani ljubno-skoki.si, vendar je ta izključno namenjena skokom, ki jih pripravljajo prihajajoči vikend. Nimajo pa objavljenih nobenih informacij glede turizma in drugega. Zato sva se malce v strahu odpravili raziskovat Ljubno, saj sva le s težavo pridobili kakršnekoli informacije. Prenočišče sva rezervirali prek spletne strani booking.com; glede na cene in ponudbo sva se odločili, da rezervirava nočitev na Ekološko turistični kmetiji Kolar, ki ponuja apartmaje,« pravi Shin.

Izlet v neznano

Dekleti sta tako po vseh opravljenih obveznostih rezervirali še avtomobil ter se s prijateljema nekaj po poldnevu odpravili proti Ljubnemu. Pot je hitro minila. Po dobri uri in petnajst minut so prispeli na cilj. Najprej so poiskali kmetijo, kjer so rezervirali apartmaja. »Lepo so nas sprejeli pa tudi angleščina jim je lepo tekla. Razdelili so nas v dve sobi, ki sta bili v različnih nadstropjih. Za nas je bilo to precej zabavno, saj smo ves čas trkali drug drugemu na vrata in si hodili na obisk. Oprema je bila zelo moderna, prav tako je bilo zelo čisto in lepo urejeno,« nekoliko v smehu razlaga Kim. Potem ko so se malce »udomačili«, so se odločili, da raziščejo kraj. Najprej so poiskali turističnoinformativni center (Tic); tam jih je sprejela prijazna uslužbenka ter jim podala številne koristne informacije in napotke, opremila jih je tudi z brošurami in zemljevidi.

osebni arhiv
Shin in Kim z uslužbenko v Ticu

Plusi: čudovita pokrajina s kotički, ki presenetijo; prijazni in gostoljubni ljudje; odlična hrana

Minusi: spremenljivo vreme; težave s komunikacijo v trgovini; ni transportnih povezav do Ljubnega; pogrešali so avtobus za ogled panoramske poti.

»Zelo zgovorna je bila. Če ne se motim, je govorila celo pet jezikov,« opisuje Shin. Po obisku Tica so se odločili, da raziščejo lokalne znamenitosti v okolici. »Sprehodili smo se do kmečke hiše, ki je bila zgrajena v 18. stoletju, in si jo ogledali tako odzunaj kot odznotraj. Muzejska zbirka vsebuje ogromno predmetov iz tistega obdobja, na podstrešju pa je velika sejna soba. Zanimiv način promocije in predstavitve turističnega kraja ter življenja pred dvema desetletjema. Povedali so, da so se v kraju v zgodovini precej ukvarjali z lesom. Tam so živeli tako imenovani flosarji,« se dekleti dopolnjujeta v navdušenem pripovedovanju. V nadaljevanju povesta, da so jim predstavili tudi krajši video in »predavanje« popestrili s številnimi fotografijami, pokazali so jim tudi žleb, po katerem so domačini do Savinje spravljali les ter ga nato v nižjih krajih prodajali. Po ogledu in predstavitvi se je četverica vrnila v središče mesta in se ustavila v enem izmed lokalov. »Privoščili smo si okrepčilo. Pokusila sem tortico, ki je značilna za Ljubno. Dobra je bila, če ne se motim, je bila pripravljena iz vaniljeve kreme in gozdnih sadežev. Osvežujoča in sočna,« pohvali Shin.

osebni arhiv
Pokusili sta lokalno sladico.

V trgovini se je zalomilo

Cene

Ekološko turistična kmetija Kolar (nočitev in turistična taksa) 148,01 EUR;

Rent a car (izposoja avtomobila za 3 dni) 113,39 EUR;

HLT, d. o. o. (čaj, kava, 2 x rezina torte) 7,20 EUR;

Trgovina Kea 18,45 EUR;

Gostišče in kegljišče Beno Ermenc (pivo, njoki v gobovi omaki, zrezek s sirom) 13,00 EUR;

Gostinstvo Iztok Bezjak (hrana na žaru, pijača) 24,00 EUR;

Golte, d. o. o. (4 x smučarska vozovnica) 76,00 EUR;

Trgovina Kea (meso za rižoto) 5,13 EUR;

White Rabbit (4 x izposoja kompleta za smučanje, 2 x ura smučanja) 207,70 EUR;

Hotel Golte (pivo, kokakola) 7,10 EUR;

Športni center in gostišče Prodnik (1 l belega vina, sirovi štruklji, 4 x dnevni meni, 2 x sladica z vročim sadjem) 91,30 EUR.

Skupaj 711,28 EUR

Po sladkem okrepčilu so poiskali še bližnjo trgovino in opravili manjši nakup. »Ja, tole je bila precej zanimiva izkušnja. Trgovke niso govorile angleško. Vse je bilo precej natlačeno, šlo je namreč za manjši market, in težko smo se znašli. S trgovkami smo se sporazumevali na vse mogoče načine in po skupnem trudu nam je le nekako uspelo. Zabavno je bilo,« pripovedujeta Shin in Kim. Po napol uspešnem nakupu se je četverica odpravila nazaj do apartmaja, si po naporni poti privoščila manjši prigrizek in se nekoliko odpočila. Medtem so brskali po spletu in brošurah ter iskali restavracijo, kamor bi odšli na večerjo. Izbrali so bližnje gostišče, kjer je tudi biljardnica. »Zelo lepo urejena pivnica in gostilna, všeč nam je bilo, tudi glasba je bila prijetna. Jaz sem si privoščila njoke v gobovi omaki, Shin pa zrezek s sirom. Priznati moram, da je bilo zelo okusno, pa tudi zelo sitostno, malce sem celo pustila. Po odlični večerji smo še malce posedeli, si privoščili pivo in klepetali, nato pa smo se počasi odpravili v apartma in legli k počitku,« pove Kim.

V soboto je presenetilo sonce

V sobotnem jutru jih je zbudilo sonce, ki je po sivem petkovem popoldnevu veselo svetilo nad hribi. Pripravili so si kavo in zajtrk ter se odločili, da dan posvetijo belim strminam in smučanju. Z avtomobilom so se odpeljali do smučišča na Golteh, kamor so se povzpeli z gondolo. »Navdušeni smo bili nad čudovitim razgledom ob vzpenjanju z gondolo. Zelo prijetno je bilo. Ob prihodu smo poiskali izposojevalnico smučarske opreme ter spoznali učitelja smučanja in ga tudi najeli. S Shin nisva ravno smučarki in se nama je to zdela odlična priložnost, da se izogneva poškodbam. Zelo smo se zabavali in skupaj preživeli čudovit dan. Pohvalili bi radi tudi osebje, bilo je prijazno in ustrežljivo. Lepo je urejeno in zelo prijetno je, edino, kar sva pogrešali, so bile zaščitne ograje,« z navdušenjem razlaga Kim. Po smučanju se je četverica skupaj z učiteljem odpravila v bližnjo kočo. Dekleti izpostavita čudovit kamin, ki je segreval prostor, spregledali nista niti veselih turistov in domačinov, ki so se zabavali ob zvokih narodne glasbe. »Zelo prijetno je bilo. Ponudili so nama tipično balkansko hrano, čevapčiče in pomfrit, ter slovensko pivo (smeh). Po tem mini obroku nas je učitelj smučanja nagovoril, da smo zaplesali in se zavrteli ob ritmih harmonike. Zelo prijetna izkušnja,« pohvalita dekleti. Pozno popoldne se je druščina počasi vrnila v apartma.

Ob prihodu jih je gospodar povabil v hlev in jim pokazal ovce in drugo domačo drobnico. Pa seveda velikega psa, ki, kot pravi, pazi na kmetijo in njegove živali. Ob prihodu v sobo so se gostje malo odpočili, nato pa sta dekleti svojima prijateljema pripravili tradicionalno korejsko večerjo. Po večerji so obiskali gostinski del, gospodar posestva jih je namreč pogostil z domačim šnopsom in vinom. Alkohol je nekoliko razvezal jezike in jih popeljal v prijeten klepet, ki ga je popestrila obilica smeha. Po spoznavnem večeru so se odločili, da se odpravijo še do lokala, kjer so si minuli večer privoščili večerjo, da se še malce družijo. V spanec so utonili šele v poznih večernih urah in se že veselili prihajajočega dne.

osebni arhiv
Previdna četverica po ogledu manjše jame.

Nedelja je bila dan za raziskovanje

Tabela z ocenami že obiskanih mest

Koper 86/100

Ribnica na Pohorju 82/100

Ljubno 74/100

Ljutomer 74/100

Dolenjske Toplice 73/100 Grosuplje 70/100

Kranjska Gora 69/100

Moravske Toplice 68/100

Zreče 63/100

Sevnica 43/100

Hrastnik 35/100

»Na nedeljski dan smo ogromno doživeli in videli. Zjutraj nas je znova pobožalo sonce, lep dan se je obetal. Odpravili smo se do slapa Rinka in na poti do tja uživali v čudoviti pokrajini. Čisto do cilja nismo mogli z avtom, zato smo ga pustili na parkirišču, ki je bilo skoraj prazno, in naprej odšli peš, na cilju pa nas je presenetil čudovit razgled, skoraj da do polovice zamrznjenega slapa. Tam smo posneli ogromno fotografij (smeh), nato pa se počasi odpravili po panoramski poti raziskat še nekatere druge naravne lepote,« opiše Shin.

Vmes so se ustavili v manjši jami, se fotografirali ob lesenem zmaju, obiskali muzej z lesenimi izdelki, v eni izmed turističnih kmetij pokusili domače salame in sir, obiskali tudi čokoladnico, kjer so jim postregli domače čokoladne kroglice in piškote, ter se na koncu odpravili v restavracijo na Ljubnem, kjer so bili rezervirali kosilo. Postregli so jim z gobovo juho, cmoki, zrezki iz divje svinje, praženim krompirjem, hobotnico v paradižnikovi omaki ter za sladico vročo ljubezen. »Zelo smo uživali. Tridnevni izlet je bil tako zelo raznolik, da bi težko kaj izpostavila. Hrana je bila odlična, ljudje povsod nadvse prijazni, narava čudovita. S Kim sva se odločili, da se vrneva v Ljubno še poleti in se preizkusiva v plezanju ter vožnji s kajakom. Navdušeni sva nad Slovenijo in radi bi je doživeli čim več na tej enoletni izmenjavi. Hvala za priložnost!« navdušena pove Shin.