Turistična patrulja

FOTO: Ljutomer – speče mesto, ki čaka na obuditev

zf
30. 11. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Elizabeth, ki prihaja iz Nizozemske, se je s prijateljico Anno iz Venezuele minuli vikend odpravila v Ljutomer. Speče mesto prijaznih ljudi, ki čaka na obuditev.

osebni arhiv
Anna in Elizabeth sta bili presenečeni nad velikim trgom, ki je sameval.

Elizabeth in Anna sta se na triinpolurno romanje odpravili iz Ljubljane v soboto zjutraj. Kot povesta, je bila pot sicer res dolga, vendar prijetna in je minila hitro. Navduševali sta se nad hribi, rekami in široko ravnico, predvsem pa nad neposeljenostjo in neokrnjeno naravo.

Plusi: neokrnjena narava, prijazni ljudje, poceni vino, vzorno urejene kolesarske poti
Minusi: mesto je zelo tiho in prazno, Tic je med vikendi večino časa zaprt, turistične znamenitosti so med vikendi zaprte, ljudje slabo govorijo tuje jezike. 

V Ljutomer sta prispeli okoli poldneva in se najprej odpravili do motela Stari hrast, kjer sta predhodno rezervirali sobo, da odložita stvari. Kot povesta, je bila soba čista, lepo opremljena in prostorna. Osebje pa je bilo prijazno, nasmejano in gostoljubno. »Zelo prijetni ljudje so, topli in prijazni. Izpostavila bi morda le to, da ne govorijo angleško, vendar za sporazumevanje s tujci uporabljajo nemščino. Imeli sva srečo, saj sama precej dobro govorim nemško, sicer bi verjetno malce težko komunicirali,« pove Elizabeth. Dekleti sta si v motelu privoščili tudi tradicionalno slovensko kosilo. »Gobova juha je bila odlična, zelo okusna in bogata. Nadaljevali sva s svinjsko ribico v vinski omaki. Priznati moram, da tako dobrega prepleta okusov že dolgo nisem okusila, zraven pa so se odlično podali gratinirani sirovi štruklji po prleško. Prava poslastica,« navdušena nad kulinarično izkušnjo pripoveduje Elizabeth. Potem ko sta napolnili lačna trebuha, sta se odpravili na raziskovanje.

osebni arhiv
Lepo urejen osrednji trg v središču mesta je sameval.

S kolesom naokrog

Cene 
- Stari hrast Radomlje; turizem na podeželju (polpenzion, turistična taksa, pijača, hrana, kolesa) 86,84 EUR; 
- Jeruzalem, Vinski hram Brenholc (2x 0,1 dcl) 4,20 EUR; 
- Cigan, gostinstvo in turizem, d. o. o. (belo vino 2x 3 dcl, pica z rukolo, jagodni poljub) 15,30 EUR; 
- 2x povratna vozovnica za vlak (Ljubljana–Ljutomer) 38,84 EUR; 
- Bar caffe Perla (čaj, kapučino) 2,70 EUR; 
- Turizem na kmetiji, Andreja Pihlar (gobova juha, svinjska ribica v rizlingovi omaki, gratinirani sirovi štruklji po prleško, solata, 3 dcl vina, 0,5 l radenske) 24,30 EUR; 
Skupaj: 172,18 EUR.

V motelu sta si izposodili kolesi, na spletni strani občine Ljutomer sta predhodno preverili, kaj si lahko ogledata, in se podali na pot. Najprej do turističnoinformacijskega centra (Tic), ki je bil na njuno in našo žalost zaprt. Tic je namreč v soboto odprt le do 12. ure, v nedeljo pa zaprt. Zato sta dekleti vzeli zadevo v svoje roke. Elizabeth pove, da je mesto dobro pokrito z brezžičnim omrežjem, zato sta za zemljevid in vodič uporabili kar spletno stran, s pomočjo katere sta se odločili, kaj si želita ogledati.

Najprej sta se odpravili do cerkve, ki stoji v središču mesta, vendar je bila tudi ta žal zaprta, zato sta si jo ogledali le od zunaj. Kasneje sta se sprehodili po mestnem trgu in opazovali izložbe, ki so bile tudi večinoma zaprte. Čas je hitro mineval in lovili sta še zadnje snope dnevne svetlobe, ko sta hiteli na ogled hipodroma in krajinskega parka v Ljutomeru. Elizabeth poudari, da sta se kljub slabemu vremenu imeli krasno in da njej kot Nizozemki takšno vreme ne predstavlja težav, saj ga je vajena od doma. Tema se je počasi spuščala, zato sta se Elizabeth in Anna počasi odpravili do motela. Na poti sta se ustavili še v gostilni Cigan, kjer sta si privoščili pico in sladico. »Vau, presenečena sem, da povsod k hrani ponujajo vino, na pivo se le redko spomnijo. Ampak priznati moram, da sem se nad slovenskimi vini kar navdušila, kar je verjetno precej nenavadno za Nizozemko,« v smehu pove Elizabeth. Po večerji sta se dekleti odpravili do motela, kjer sta preostanek večera preživeli v sobi ter uživali ob sproščenem pogovoru in kozarčku vina.

osebni arhiv
Med kolesarjenjem sta naleteli na kmetijo, kjer so se pasli konji. Selfiju se nista mogli upreti.

Obiskali sta tudi Jeruzalem

Nedeljsko jutro se ni veliko razlikovalo od sobotnega, vreme je bilo še vedno precej oblačno. Odpravili sta se na zajtrk. »Všeč mi je bilo, da so poleg klasičnega zajtrka postregli še domače marmelade in zaseko. Ljudje radi pokažejo in se pohvalijo z domačim, to se mi zdi spodbudno za razvoj lokalnih specialitet in okolja,« pohvali Elizabeth.

Po zajtrku sta si dekleti ponovno izposodili kolesi ter se odpravili na izlet. Odločili sta se, da si poleg Ljutomera ogledata Jeruzalem. Presenečeni nad številnimi goricami in tišino, ki ju je obdajala, sta se povzpeli do Jeruzalema ter kljub slabemu vremenu in megli uživali v razgledu. Med raziskovanjem sta našli še Jeruzalem – vinski hram, kjer sta si kljub nekoliko zgodnji uri zasluženo, saj sta veliko prekolesarili, privoščili vsaka deciliter odličnega belega vina, nato pa nadaljevali raziskovalno turnejo med goricami in vinogradi. V zgodnjem popoldnevu sta se vrnili v Ljutomer, si privoščili kosilo, nato pa se počasi odpravili proti železniški postali in nazaj v Ljubljano.

osebni arhiv
Anna in Elizabeth sta v raziskovanju vinskih goric uživali kljub slabemu vremenu.

Tako je Elizabeth ocenila Ljutomer

Urejenost, videz kraja, čistoča 9

Promet, javni prevozi, kažipoti 6,5

Namestitev 9

Kulinarična ponudba (hrana, pijača) 8

Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 6

Ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 7

Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 7

Spletna stran kraja in znamenitosti 8,5

Tic – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost 5

Gostoljubnost, splošni vtis 8

Skupaj – 74