Turistična patrulja

V Podčetrtku prvič videli krave

Z. F.
22. 6. 2016, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kim in Jenoby, dekleti iz velikih mest, sta pretekli konec tedna obiskali zeleni in sproščujoči Podčetrtek. V čudovitem kraju, skritim pred mestnim vrvežem, sta uživali v objemu narave in se sproščali v Termah Olimia.

osebni arhiv
V turističnoinformacijskem centru sta Jenoby in Kim dobili ogromno koristnih informacij in predlogov, ki sta jih pridno upoštevali.

PLUSI MINUSI: + odličen spa center; – ljudje govorijo slabo angleško; + prijaznost domačinov in zaposlenih; – sprevodniki ne govorijo angleško; + zelena narava; – pot iz Ljubljane do Podčetrtka z vlakom traja več kot tri ure; + mir.

Navihani študentki Kim in Jenoby, ki sta obiskali Slovenijo prek študijske izmenjave Erasmus, sta v majhnem mestu zaživeli čarobne sanje. Kim, ki prihaja iz Kanade, je bila navdušena nad zelenimi gozdovi in wellnessom, ki ponuja različne možnosti sprostitve, Newyorčanka Jenoby pa se ni mogla načuditi, da se lahko tako majhen kraj imenuje mesto.

Dolga vožnja z vlakom

Dekleti sta se na pot odpravili v petek opoldne, potem ko sta pisno opravljali enega izmed izpitov, ki jih morata še narediti v Sloveniji, preden se vrneta domov.

osebni arhiv
Notranjost te cerkve se od ostalih slovenskih cerkva, ki sta si jih ogledali, precej razlikuje.

Cene obiska Kim in Jenoby v Podčetrtku

Prevoz z vlakom Ljubljana–Podčetrtek 16,98 EUR; Terme Olimia (Dotik prijateljstva) 130,00 EUR; Terme Olimia (modri pinot 0,1 l, kremna rezina) 10,60 EUR; Pivovarna Veronika Hohnjec (pivo limeta 0,3 l, svetlo pivo 0,3 l) 5,80 EUR; Kompas hoteli Celje (Torna Nutella, Princesa) 5,60 EUR; Vožnja z muzejskim vlakom (Podčetrtek–Celje) 20,88 EUR; Prevoz z vlakom Celje–Ljubljana 17,58 EUR; Minoritski samostan 2,00 EUR; SKUPAJ: 209,44 EUR.

Za popotovanje sta izbrali vlak in bili nad trajanjem vožnje ogorčeni. »V treh urah bi prepotovala skoraj ves New York. Vlak ni najboljša izbira za potovanje, naslednjič si bova raje izposodili avto,« je dejala Jenoby. Ob prihodu v Podčetrtek, okoli tretje ure popoldne, sta se dekleti odločili obiskati wellness, v katerem sta izkoristili celodnevni paket razvajanja Dotik prijateljstva. »Zares sva bili utrujeni. Potrebovali sva sprostitev od poti in izpitnega obdobja. Termalni park Orhidelia je videti neverjetno. Počutili sva se kot princesi v Disney Worldu. Uživali sva v bazenih, džakuzijih in savnah. V paketu, ki sva ga kupili, naju je čakala še sproščujoča masažo. Zares sva se imeli lepo, bilo je kot v raju. Uspeli sva ujeti še poseben dan, ki ga v Orhidelii namenjajo sproščanju z glasbo in meditaciji, zato sva ga še dodatno izkoristili.« Povedali pa sta, da je prijetno razvajanje popestrilo tudi nekaj nelagodnih trenutkov. »Začinjeni trenutki, uh … Vsi so bili goli in pomešani med seboj, s tem mislim fante in dekleta. Golota jim ne predstavlja težav. Uh, tega v Kanadi nismo navajeni. Vseeno sva se hitro sprostili, pa tudi osebje nama je pristopilo na pomoč, ko je ugotovilo, da tega nisva vajeni. Rekli so, da naj se preprosto sprostiva,« (smeh) je povedala Kim. »Najbolj zabavna je bila vibrirajoča postelja, ki je namenjena meditaciji,« je dodala Jenoby. Po celodnevnem sproščanju sta se dekleti odpravili do prenočišča, ki sta si ga organizirali prek portala Couchsurfing.

osebni arhiv
V samostanu jima je prijazen pater razkazal zeliščni vrt, dvorišče in del notranjosti, ki je na ogled obiskovalcem.

74/100 - Tako sta Kim in Yenoby ocenili Podčetrtek

Urejenost, videz kraja, čistoča 10 Promet, javni prevozi, kažipoti 2 Namestitev 10 Kulinarična ponudba (hrana, pijača) 10 Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 6 Ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 10 Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 2 Spletna stran kraja in znamenitosti 8 TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost 8 Gostoljubnost, splošni vtis 10. 

Spoznali prijazno družino

Dekleti sta po eni strani razkošno zapravljali, po drugi pa modro varčevali, saj sta si prenočišče priskrbeli zastonj. Prenočili sta na bližnji kmetiji, na kateri so ju prijazno sprejeli in ju razkošno pogostili. »Družina, pri kateri sva prespali, je bila zelo prijazna in prijetna. Za večerjo so nama postregli narezek, ki je bil sestavljen iz domačih govejih in divjačinskih salam, pršuta, vložene zelenjave, namazov in domačega kruha. Vse je bilo zelo okusno. Ob vsem tem so postregli še z domačim rdečim vinom. Vino je bilo rahlo kislo, vendar je omamno dišalo,« je povedala Jenoby. »Naslednje jutro so nama razkazali še kmetijo, prvič sem videla toliko krav v hlevu. Peljali so naju tudi do bližnjega sadovnjaka, ki se razteza v dolino. Tam pa so sušili travo, ki jo dajejo živini. Neverjetno, kako pristno in naravno,« je navdušeno pripovedovala Kim. »Po obilnem zajtrku, ki so nama ga pripravili na kmetiji, sva se skupaj z najmlajšim dekletom, ki živi na kmetiji, odpravili pustolovščini naproti. Še vedno ne morem dojeti, kako prijazni in topli so ti ljudje,« je dejala Kim. Dekleta so se v čudovitem sobotnem dopoldnevu odpravila peš do Podčetrtka, ki je 10 kilometrov oddaljen od kmetije, na kateri sta prenočili. Najprej so obiskala turističnoinformacijski center, v katerem jih je sprejela simpatična gospodična, ki sicer ni znala preveč dobro angleško, bila pa je prijazna in ustrežljiva. Opremila jih je tudi s koristnimi nasveti in informacijami, ki so dekletom na poti prišle prav. Med potjo so se ustavila v pivovarni, ki vari domače pivo. »Okus je drugačen od piv, ki sem jih vajena. Pa tudi mehurčkov ima manj, všeč mi je bilo. O (smeh), izplačalo se je osvežiti med potjo,« je dejala Jenoby. Po osvežitvi so pot nadaljevala do samostana, v katerem jih je sprejel prijazen menih, ki je Kim in Jenoby razkazal dvorišče z zeliščnim vrtom in notranjost samostana. »Presenečeni sva bili nad domačo lekarno. Nisem si predstavljala, da si toliko zdravilnih tinktur lahko izdelaš sam doma. Zelo lepo je, tako spokojno in mirno. Ogledali sva si tudi cerkev, ki se ponaša s precej drugačnim oltarjem, kot sva jih videli v drugih cerkvah v Sloveniji, ko sva potovali okoli,« je povedala Kim.

osebni arhiv
Ohladitev s hišnim pivom in radlerjem ter čudovita pokrajina sta ju očarali.

Čokoladnemu grehu se nista mogli upreti

Tabela z ocenami že obiskanih mest

Novo mesto 81/100

Nova Gorica 76,5/100

Ormož 75/100

Podčetrtek 74/100

Po spokojnem ogledu samostana so dekleta nadaljevala pot do čokoladnice, v kateri so poskusila olimske sladkosti in jih nekaj kupila tudi za na pot. »Saj bi vam prinesli kakšno čokoladico, vendar so bile vse tako okusne … Preprosto jih je zmanjkalo!« V uredništvu sicer darila nismo pričakovali, upali morda pa, vendar zabavni Newyorčanki in navihani Kanadčanki tega ni za zameriti. Povedali sta, da jima je prijazna uslužbenka v TIC svetovala tudi obisk turistične kmetije Jelenov greben, kjer se prosto sprehajajo jeleni in košute, med hišnimi jedmi pa predstavljajo domače salame, golaž in druge specialitete iz divjačine. »Tja se nisva odpravili, saj je v Kanadi ogromno divjadi in zame to ne bi bilo nič novega,« je povedala Kim. »Želeli sva se peljati z muzejskim vlakom, ki nama ga je priporočilo dekle s kmetije, ker pa vozi le enkrat dnevno, nama ni preostalo veliko časa,« je dodala Jenoby. »Pustolovščina je bila odlična. Imela sem občutek, da sem se vrnila sto let nazaj. Vse je bilo tako pristno. Še sprevodnik je imel starinsko uniformo. In koliko dima, kot bi bili na kakšnem koncertu,« je navdušeno pripovedovala Jenoby. Z muzejskim vlakom sta se zapeljali do Celja, ki sta si ga na hitro ogledali in tam poskusili še odlični tortici. Pot sta nato nadaljevali s potniškim vlakom do Ljubljane.

Osebni arhiv
Yenoby in Kim še nikoli nista videli toliko krav in tako od blizu. Prav tako ju je očaralo življenje na kmetiji.

Sladki spomini

 3 ure sta porabili za vožnjo z vlakom iz Ljubljane do Podčetrtka.

Na vprašanje, kaj je tisto, kar si bosta najbolj zapomnili, sta dekleti v smehu težko izbrali le enega izmed trenutkov. »Zagotovo si bova zapomnili wellness center, ki je po najinem mnenju med boljšimi in lepšimi. Zares sva se počutili kot princeski. Čeprav sta ti dve princeski morali biti goli (smeh), česar nista ravno vajeni,« sta povedali Kim in Jenoby. »Zapomnili si bova tudi prijazne ljudi, čudovito skrito zeleno mestece, ki se ponaša s prekrasnim samostanom, in odlično čokolado.« Na vprašanje, ali bi mesto še kdaj obiskali in kaj bosta o izletu povedali prijateljem, pa sta odgovorili: »Da, z veseljem bi še obiskali Podčetrtek. Wellness naju je navdušil in ponosno sva ga predstavili prijateljem. Naslednjič bi za prevoz raje izbrali avtomobil, saj je vožnja z vlakom prenaporna, čeprav pa je treba priznati, da je vožnja s turističnim vlakcem nekaj zares izjemnega in posebnega.« Sta povedali navdušeni »izvedenki«.

osebni arhiv
Vožnja z muzejskim vlakom iz Podčetrtka do Celja jima je pričarala posebno doživetje.

osebni arhiv
Živobarvni čokoladni pralineji in mešanice okusov so prevzeli Kim in Jenoby.