Shuang je obiskala Ormož

Z dvignjenim palcem po Ormožu

Zoran Franc, Sašo Avramovič
8. 6. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če je Lorena s prvo turistično patruljo prejšnji teden startala na zahodu, sta Shuang in Guiseppe tokrat krenila precej bolj na severovzhodu. Obiskala sta Ormož, kjer sta spoznavala prijazne domačine, odlična vina in uživala v krasnem razgibanem razgledu po pokrajini.

Osebni arhiv
Štop do Jeruzalema je Shuang in Giuseppeju prinesel nova prijateljstva in spoznavanje slovenske lokalne pijače.

PLUSI: – lokalna vina, lokalne kmetije, – odličen razgled, hribi, reka, – prijazni domačini

MINUSI: – prevoz, – slaba ponudba nočitev, – odpiralni časi so neprilagojeni turistom, – ljudje slabo govorijo angleško 

Shuang si je pred odhodom na razburljivo pustolovščino o Ormožu želela prebrati več na njihovi spletni strani, vendar je bila, kot pravi, nad podatki razočarana. Ti so precej skopi in površni. Na spletni strani imajo navedena le dva hotela, ki sta zunaj mesta, kar pomeni, da pravzaprav ni mogoče bivati prav v tem kraju. Odločila se je, da ne bo najela avtomobila, saj je mesto majhno, vendar je pozneje odločitev obžalovala. 

Shuang, ki je v Sloveniji na študijski izmenjavi, se je na divjo pustolovščino odpravila s fantom Guiseppejem, ki prihaja iz Italije. Na pot sta odšla preteklo soboto, ki je ob odhodu iz Ljubljane napovedovala obetaven in prečudovit dan, v katerem bosta mlada raziskovalca lahko uživala. Za prevoz do Ormoža sta izbrala vlak, na katerem o večjih težavah nista pripovedovala, osebje je bilo prijazno, govorilo je tudi angleško. Opozorila sta le na čas trajanja vožnje, ki se je razvlekel v dobre tri ure potovanja.  

Osebni arhiv
Tako veselo je nakazovala svoj prihod v Ormož Shuang.

PO TREH URAH V ORMOŽU

Ob prihodu v Ormož sta bila navdušena. »Tako mirno je in res sva ujela čudovito vreme,« je povedala Shuang, ki jo lahko opišemo kot nasmejano in energično dekle. Izgovorjava imena Ormož ji sicer povzroča nekaj težav, vendar se je s tem še toliko bolj prikupila, kar je tudi naredilo njeno popotovanje še prijetnejše in bolj zabavno. »'Orlož' je čudovit kraj, na eni strani hribi in na drugi reka, ki prijetno hladi poletno vročino,« je opisala prve vtise.

Osebni arhiv
Slovenski narezek, ki je stalnica sploh na prleških mizah, je bil Shuang zelo dober. Prav tako je pohvalila slovenska vina.

RAČUNI: 

Gostilna Prosnik (Janezov zrezek, 2 dcl Ljutomerčana) = 11,40 evra – Spar trgovina (gazirana voda) = 0,26 – Spar (grenivka, gazirana voda) = 1,19 – 2x vozovnica za vlak LJ–Ormož = 25, 42 – 2x vozovnica Ivanjkovci–LJ = 24, 04 – Javna razvojna agencija občine Ormož (Penina 0,25l + Terase 0,25l) = 4,60 – nočitev v Svetinjah – Svetinjska klet (+ narezek) = 70,54
SKUPNO: 137,45 evra

S fantom sta se po dolgi vožnji odpravila na prvo raziskovanje in pustolovščino, ki je bila v njunem primeru turističnoinformativni center. Shuang je povedala, da ga po kažipotih nista našla, zato sta uporabila navigacijsko napravo na telefonu. Ob prihodu ju je prijazno sprejel receptor, ki ju je opremil s podatki in zemljevidi ter jima svetoval, kaj je vredno obiskati. Po nekaj prejetih brošurah in zemljevidih sta se odločila, da bosta najprej obiskala in si ogledata znamenitosti, ki so v bližini. Za začetek sta si ogledala spomenika v središču mesta, ki sta po njunih predvidevanjih postavljena v opomin na drugo svetovno vojno. Po predvidevanjih zato, ker simbolna spomenika nimata napisov v nobenem drugem jeziku razen v slovenščini. Sprehodila sta se tudi do bližnje cerkve, ki pa je bila na njuno razočaranje žal zaprta. Z domačini si nista mogla veliko pomagati, saj jih v kraju praktično ni. Shuang je povedala, da ni navajena tako praznega mesta in da je zanjo to nekaj novega ter da v mestih ni vajena toliko cvetličnih gredic.

Osebni arhiv
Janezov zrezek s praženim krompirjem, postrežen s kozarcem ljutomerčana, so Shuang in Giuseppeju predstavili za tradicionalno lokalno jed.

JANEZOV ZREZEK

Po prvem obhodu po mestu sta se mlada nadebudneža odpravila na kosilo v Gostilno Prosnik, kjer so jima kot lokalno hrano postregli Janezov zrezek (šlo je za zrezek v omaki z gobicami) in lokalno vino ljutomerčan, za katerega bi sicer sklepali, da je glede na ime kje drugje med lokalnimi vini na zemljevidu kot v Ormožu, pa vendarle. Shuang je dejala, da je bila postrežba odlična, čeprav je natakar govoril izključno slovensko, znal je sicer še malo nemško. Bog si ga vedi, ali je slednji sploh razumel, da si izgubljena Kitajka in Italijan želita poskusiti pristno slovensko kuhinjo, ki v prleškem koncu ponuja ajdove žgance, gibanice in podobno.

Osebni arhiv
Čudovita pokrajina, ki je primerna za pohodnike, in hlad reke v bližini ter mir je nekaj, kar si bo Shuang zagotovo zapomnila.

OCENA: 75/100

1. Urejenost, čistoča: 8,5
2. Promet, javni prevozi, kažipot: 5
3. Namestitev: 10 
4. Kulinarična ponudba (lokalne jedi, lokalna pijača): 9 
5. Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska): 7 
6. Ponudba športnih dejavnost: 7 
7. Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi: 8,5 
8. Spletna stran kraja, znamenitosti: 5 
9. Odpiralni čas TIC, profesionalnost, prijaznost: 8 
10. Gostoljubnost: 7

VMES ŠE NA HRVAŠKO  

Po okrepčilnem kosilu sta se odločila obiskati sosednjo Hrvaško, ki je od Ormoža oddaljena le nekaj metrov. Shuang je povedala, da sta za prestop potrebovala potna lista in da so ju na meji preverili ter da sta se ob prečkanju meje hitro vrnila: »Vse je bilo videti staro in zapuščeno, hiše so precej manj urejene in tudi okolica.«

V JERUZALEM

Po predlogu turističnega delavca sta se odpravila v Jeruzalem, ki naj bi ga obiskala samo, če res rada hodita. In sta ga, ob tem sicer naj opozorimo, da je Jeruzalem od Ormoža oddaljen približno enajst kilometrov, prav tako je v drugi občini. Kot je povedala Shuang, druge izbire ni bilo, saj vlak do Jeruzalema ne vozi, avtobusne povezave so slabe, informacij o prihodu avtobusov praktično ni mogoče dobiti, taksijev pa v Ormožu žal ni videti. Ker je pot postajala vse bolj naporna, sta se odločila, da bosta poskušala štopati. Po nekaj poskusih se je Shuang in Giuseppeju vendarle nasmehnila sreča. Zaustavil jima je prijazen starejši domačin, ki je kljub temu, da ni govoril angleško, naša turista odpeljal na želeni cilj, obenem pa jima je ob pomoči mlajšega domačina kraj dodatno razkazal. Prijazni gospod ju je povabil na eno od turističnih kmetij, kjer ju je prepričal v pokušanje vin. Ker se je vreme v tem času močno poslabšalo in je začelo deževati, sta se kljub nekoliko težji komunikaciji uspela z domačinom spoprijateljiti. Gospod je, ko se je vreme izboljšalo, na svoje stroške Shuang in njenega fanta odpeljal do bližnjega motela, ki sta ga rezervirala po priporočilu turističnega delavca, saj je spletna stran, kot smo že povedali, ponujala dva hotela zunaj Ormoža. 

Osebni arhiv
Neokrnjena narava, tišina in mir se ji bodo vtisnili v spomin.

Shuang in Giuseppe sta prenočila v motelu Svetinjska klet, kjer ju je sprejel prijazen receptor, ki je spadal med tistih nekaj ljudi, s katerimi sta se lahko pogovarjala v angleščini. Soba je bila velika, prostorna, prevelika za dva, pravzaprav sta imela apartma. Potem ko sta razpakirala prtljago, sta se odpravila na večerjo, na kateri so jima postregli z vini iz okoliških krajev in lokalnim narezkom, ki je zajemal prekajeno meso, domače salame, zaseko, vloženo zelenjavo in domači kruh. Nad tradicionalnim severnovzhodnim slovenskim narezkom sta bila navdušena, Shuang je ob tem priznala, da še ni poskusila tako okusnega mesa.  

Osebni arhiv
Shuang in Giuseppe sta si Ormož uspela pogledati v nekaj več kot pol ure.

Izžrebali smo tri nagrajence, ki so sodelovali v glasovanju za najboljši kraj:

1. Anja Klančar, Malo Mlaćevo 38, 1290 Grosuplje 2. Toni Kajbič, Kovorska cesta 7, 4290 Tržič 3. Veronika Grahek, Podvine 4, 1410

Zagorje ob Savi Prejemnikom praktičnih nagrad iskreno čestitamo.

Sobotna noč je umila nebo in Suang in Giuseppe sta se prebudila v čudovito nedeljsko jutro, ki ju je vabilo, da obiščeta še nekaj krajev, ki jih je predlagal turistični delavec. Najprej sta se odpravila v trgovino, kjer sta si privoščila skromen zajtrk. Shuang nam je povedala, da tudi v tem jutru ni bilo srečati pretirane množice ljudi, kar ji je bilo nenavadno. Nato pa sta čudovit dan izkoristila še za obisk nekaj lokalnih turističnih kmetij, kjer se ponašajo predvsem s proizvodnjo vina. Po vrnitvi s krajšega izleta v apartma sta ob odjavi receptorja prosila še za napotke do najbližje železniške postaje. Moški pa jima je ponudil prevoz in ju odpeljal do postaje v Ivanjkovcih. 

Shuang bo Ormož ostal v lepem spominu. »Ljudje večinoma kmetujejo. So zelo prijetni in prijazni, tudi če ne govorijo jezika, se trudijo z vami sporazumevati. Težko je, če se v te kraje odpraviš brez avtomobila, saj je vse precej oddaljeno, za javne prevoze pa ni poskrbljeno. Kljub vsemu pa sva uživala na potovanju. Prevzelo me je, da so lahko življenja nekaterih ljudi tako zelo umirjena,« je dodala polna drugačnih spominov.