Na Hrvaškem

Mario zaračunal višjo cestnino od dejanske in denar pospravil v žep

D.K.
11. 6. 2024, 11.55
Posodobljeno: 11. 6. 2024, 12.01
Deli članek:

Zaposleni na cestninskih postajah Hrvaške avtoceste d.o.o. (HAC-a) je dobil odpoved, ker je goljufal pri obračunavanju cestnine in voznike oškodoval za večje zneske.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Vse se je začelo, ko se je tujec julija pritožil HAC-u, da so mu na avtocesti v Dalmaciji zaračunali višjo cestnino od dejanske. Po preiskavi in natančni analizi je zaposleni HAC-a Mario decembra dobil odpoved. Te dni se je pritožil na to odločitev, vendar mu sodnica ni verjela.

HAC je pregledal posnetke nadzornih kamer in preveril račune in obračun cestnin. Ugotovili so, da je Mario "pri obračunavanju cestnine pogosto določil višjo kategorijo vozila od dejanske, da bi se na ekranu pokazala višja cena, nato pa po plačilu popravil kategorijo vozila in v sistemu evidentiral pravilno".

Prav tako je kradel iz blagajne

Ugotovljeno je bilo, da je Mario v treh delovnih izmenah tako ravnal 25-krat in voznike oškodoval za okoli 200 evrov. "V računalnik je vnesel višjo skupino vozil od prave in vozniku zaračunal višjo cestnino. Ko so mu izročili denar, je Mario po vrnitvi presežka vozniku in pred dvigom ročice na blagajni opravil popravek pravilne skupine vozil. Prav tako voznikom ni izstavil računa," poudarjajo v HAC. Poleg tega, da je v 25 transakcijah oškodoval voznike, je z videonadzorom ugotovljeno tudi, da je osemkrat iz blagajne vzel določeno vsoto denarja in jo pospravil v sprednji žep svojih hlač,  kar nikakor ne more biti razumljeno kot "napitnina", kot se je branil Mario.

Delavec HAC-a je vse zanikal. Pravi, da je višjo kategorijo vozil izračunal po naključju, pomotoma, denar, ki ga je vzel iz blagajne, pa je bil presežek, torej napitnina, do katere je upravičen, piše Danica.hr. 

Za dogajanje krivi zdravstveno stanje 

"Zaradi težke življenjske situacije, v kateri sem že leta, se zdravim s psihoterapijo in antidepresivi. Vendar me ta zdravila utrudijo, še posebej zjutraj. Zato takoj, ko se počutim bolje, ne da bi vedel, da si škodim, preneham s terapijo, zaradi česar se mi stanje poslabša, koncentracija pade in podobno," se je pred sodnico branil Mario, ki je zahteval, da ga delodajalec spet zaposli. 

Vendar mu ni uspelo. Sodnica je ta teden razrešitev razglasil za zakonito. Nekdanji uslužbenec Hrvaških avtocest pa se lahko na sodbo pritoži.