Muzealije prodajal na e-bayu

S pomočjo fotografskega spomina razkrinkal preprodajalca artefaktov z Britanskega muzeja

U.C.
27. 5. 2024, 09.43
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 10.05
Deli članek:

Dr. Gradel Ittai danski trgovec s starinami je s pomočjo svojega fotografskega spomina uspel razkrinkati goljufivega kuratorja Britanskega muzeja, ki je nezakonito prodajal muzealije največjega arheološkega muzejev na svetu.

Profimedia
Britanski muzej je javni muzej, posvečen človeški zgodovini, umetnosti in kulturi. Njegova stalna zbirka z osmimi milijoni del je največja na svetu.

Dr. Peter Higgs je bil priznani arheolog, v Britanskem muzeju zadolžen za antično obdobje. Njegov postranski zaslužek je bil prodaja nakita, kovancev in drugih starin, ki jih je odtujil iz muzeja. Vrsto let je spretno napačno arhiviral ogromno število artefaktov. Nekatere je napačno kategoriziral kot izgubljene, okoriščal pa se je predvsem s tistimi najdbami, ki sploh niso bile evidentirane.

A bil je nepreviden. Izurjenemu očesu dr. Gradel leta 2016 ni ušel prodajni artikel na e-bayu, kameja, to je reliefni nakit, s podobo grškega boga plodnosti Priapusa. Pobrskal je po svojem fotografskem spominu in posvetilo se mu je. Točno to kamejo je videl v katalogu Britanskega muzeja. Pretkani dr. Higgs, ki se je na e-bayu podpisoval z imenom sultani1966, je hitro umaknil svojo ponudbo z e-baya in skušal za sabo zabrisati sledi, kamejo vredno 15000 funtov je vrnil na njeno mesto v muzeju, vendar brez zlatega okvirja, ki ga je najbrž že prodal. Dr. Gradel je predhodno pri njem opravil že več nakupov in zaskrbelo ga je. Sultani1966 se je predstavljal kot Paul Higgins in naj bi podedoval obširno zbirko dragocenosti od svojega deda. Vendar ta kameja dr. Gradelu ni šla iz glave, Paula Higginsa je sumničil, da preprodaja dragocenosti z Britanskega muzeja. Svojih sumničenj preprodajalcu ni razkril, ga pa je budno spremljal.

In leta 2020 je prišel do pomembnega odkritja. V katalogu britanskega muzeja je zagledal gemo s podobo cesarja Avgusta. Fotografski pogled se mu je zaustavil na pričeski cesarja in dobil je preblisk. Ta gema se je nahajala med prodajnimi artikli, ki jih je videl na e-bayu. Prodajalec je bil Malcom Hay. Dr. Gradel je prodajalca obvestil, da je gema pripadala Britanskemu muzeju. Malcom Hay se je obrnil na muzej, ki pa je bila zaradi kovida zaprt. Poizvedovala sta dalje in sledi so ju pripeljale do prvega prodajalca: sultani1966.detektivski dr. Gradel je raziskoval dalje in zanka okrog vratu dr. Higgsa se je zategovala.

Čez čas sta se podkrepljena s še več dokazi ponovno obrnila na britanski muzej, kjer pa obtožbam zaradi ugleda dr. Higginsa niso verjeli. In zaključek? V raziskavo je končno bila vpletena policija, ki je na domu dr. Higgsa našla kovance, ki so pripadali muzeju in navodila s katerimi je napačno kategoriziral predmete. V enem izmed skladišč je manjkalo kar 1161 artefaktov. 300 predmetov je bilo označenih kot izgubljenih ali poškodovanih. Ni bilo dvoma, dr. Higgins je muzej oškodoval za ogromno število dragocenih artefaktov, ki bi morali biti dostopni javnosti in bi lahko znanstvenikom bili v pomoč pri razvozlavanju zgodovinskih skrivnosti.