Leipzig

Iz živalskega vrta ukradli 15-letno Rumo, pripadnico močno ogrožene vrste makakov

S.R.
3. 4. 2024, 09.06
Posodobljeno: 3. 4. 2024, 09.06
Deli članek:

Neznani lopovi so iz živalskega vrta v Leipzigu ukradli opico, uvrščeno na seznam ogroženih vrst.

Zoo Leipzig
Rumo so ukradli iz živalskega vrta v Leipzigu.

Tatovi so v noči na nedeljo vlomili v ograjen prostor v živalskem vrtu v Leipzigu, v katerem se je nahajala 15-letna opica Ruma, pripadnica ogroženih levjerepih makakov ali bradačev, sicer avtohtonih opic na gorovju Zahodni Gati na jugu Indije. Predvideva se, da jih tam v naravi živi le še nekaj tisoč, zaradi krčenja gozdov pa se še naprej vestni krči tudi njihov habitat.

Kot so včeraj sporočili iz živalskega vrta, so zaposleni na velikonočno nedeljo ugotovili, da Rume ni več v njeni ogradi. Prav tako so našli sledi, da je v ogrado nekdo vlomil »na silo« in da je za krajo uporabil pasti. V ogradi sicer prebiva še en bradač, 12-letni samec Yenur, ki ga lopovi niso ukradli. Zaposleni so ga našli nepoškodovanega. Je pa tiskovni predstavnik živalskega vrta za nemški Bild poudaril, da Yenur svojo partnerko pogreša, saj so makaki družabna bitja. Sporazumevajo se s 17 različnimi klici in govorico telesa.

Krajo opice preiskuje policija, ki se je za morebitne informacije o storilcih obrnila tudi na javnost. V živalskem vrtu so obenem okrepili varnostne ukrepe. »Ne poznamo motiva za krajo, a nas izjemno skrbi za dobrobit te živali, ki je srednje starosti ter ki terja svoji vrsti primerno strokovno oskrbo. Močno upamo, da se bo žival našla ali vrnila nepoškodovana,« je po poročanju nemške javne radiotelevizije Deutsche Welle dejal direktor živalskega vrta Jörg Junhold.