Prizadeta mati

Prvič po izginotju Danke za medije spregovorila tudi njena mati, ki pravi, da so jo ugibanja o njeni krivdi prizadela

M.G.
2. 4. 2024, 21.27
Posodobljeno: 2. 4. 2024, 21.39
Deli članek:

Več kot teden dni že pogrešajo deklico Danko, iskalna akcija je pred dnevi, ko so prijeli vest, da bi naj bila videna na Dunaju, postala mednarodna, danes pa je za medije prvič spregovorila tudi njena mati Ivana.

X (Srđan Crnjanski, @CrnjanskiSr)
Pogrešana deklica Danka Ilić.

Srbska deklica Danka Ilić je pogrešana že osmi dan. Danes se je prvič oglasila tudi njena mati Ivana Ilić, ki izjavlja, da so jo ugibanja o vpletenosti v izginotje deklice prizadela. Poleg Danke trenutno aktivno iščejo tudi ženske s posnetka, ki je zaokrožil v peteklih dneh, za katere sumijo, da so državljanke Romunije, ki bi lahko imele z deklico stik. Tiskovni predstavnik dunajske policije je sicer dodal, da je največja težava, da je od nastanka videa do obvestila avstrijski policiji minilo preveč časa. Šlo naj bi namreč za deset ur, deklica pa bi sedaj lahko bila že kjerkoli.

Kaj je povedala mati?

Ivana Ilić, mati pogrešane deklice, je danes prvič po izginotju svoje hčerke dala izjavo za portal Nova.rs. Ivana pravi, da sta z možem skupaj v teh težkih časih, da se vsak dan sproti borita, da bi se njun otrok čim prej vrnil domov, pa tudi, da jo boli, ko vidi, da o njej že dneve objavljajo številne nebuloze.

"Držimo se, kolikor se lahko v takšni situaciji, samo da bi se Danka čim prej našla. Čakamo, da se vse to konča, seveda upamo na najboljše, potem pa se bova z možem javno oglasila in odgovorila na vse žalitve, zmerjanja, neresnice in podobno. Zato se tudi zdaj ne oglašamo. Bolijo me vsa ta ugibanja in govorice, ki krožijo v javnosti, da sem pravzprav vsega kriva jaz."

Ko so Iličevo vprašali glede preiskave njenega telefona - nekateri srbski mediji so namreč poročali, da bi naj izbrisana in kasneje razkrita zgodovina brskanja razkrila, da je iskala informacije o mejnih prehodih z Romunijo in podobne obremenilne stvari - je priznala, da so strokovnjaki njen telefon res pregledali, več pa glede tega ni želela povedati.

Povedala je tudi, da si je ogledala posnetek z Dunaja, a pravi, da ga zaradi poteka preiskave ne sme in ne želi komentirati. "Vsa čast policiji, ljudje ne spijo, iščejo jo dan in noč. Upam, da bom lahko svojega otroka čim prej objela. Upam tudi, da je hčerka dobro, o drugi možnosti niti nočem razmišljati", sklene pogovor Ivana, ki tudi sama zadnje dni bolj malo spi.

"Sumimo, da gre za trgovino z ljudmi"

Direktorica inštituta za kriminološke in sociološke preiskave Ivana Stevanović je za srbski Blic povela, da meni, da če je bila na Dunaju zares opažena Danka, da gre nedvomno za trgovino z ljudmi.

"Če je Danka res prestopila mejo, pomeni, da je bilo po prijavi izginotja vse opravljeno zelo hitro," je opozorila. "Kar je spodbudno, je to, da Danka pozna svoje ime in se bo nanj odzvala." Vse državljane je ob tem opozorila, naj policiji ne dajejo nepreverjenih podatkov, saj s tem le upočasnjujejo preiskavo. Pri tem je Stevanovićeva tudi opozorila, da nas ta primer lahko nauči, da na družbenih omrežjih ne objavljamo svojih otrok. "Druga lekcija, ki se je lahko naučimo, da ne ukrepamo sami, ampak takoj pokličemo policijo." Povedala je, da je bil pri iskanju male Danke izgubljen dragocen čas, ko jo je mama iskala sama. Pravi, da verjame, da Danke že dolgo ni več v Srbiji, saj bi jo verjetno do sedaj že našli. "Vse so naredili, celotno vas so obrnili, Danke pa tam ni bilo. Mislim, da je zelo hitro zapustila naše ozemlje, a to je samo moj sum in domneva."