Zgodovinsko

Francozi kot prvi na svetu v ustavo vpisali pravico do splava

M.G./STA
4. 3. 2024, 20.38
Posodobljeno: 4. 3. 2024, 21.06
Deli članek:

Zgodovinsko glasovanje so v dvorani pospremili s stoječimi ovacijami, Francija je s tem postala prva država na svetu, ki je pravico do splava vpisala v ustavo.

Profimedia
Stoječe ovacije poslancev v versaillski dvorani ob zgodovinskem dogodku.

Kot smo že pisali v prejšnjem članku TUKAJ, so danes poslanci zgornjega in spodnjega doma glasovali o zgodovinskem mejniku, namreč o vpisu splava v ustavo. Kot pričakovano je za vpis glasovala velika večina poslancev, proti jih je bilo samo 72 od skupno 780.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po glasovanju pozdravil "francoski ponos" in poudaril, da je Francija s tem svetu poslala univerzalno sporočilo. "Skupaj proslavimo vpis nove zagotovljene svoboščine v ustavo," je še zapisal na družbenem omrežju X.

Predsednik francoske vlade Gabriel Attal je v nagovoru poslancem pred glasovanjem izpostavil, da gre za "moralni dolg" do vseh žensk, ki so trpele. "Preganjata nas trpljenje in spomin na toliko žensk, ki so desetletja trpele, ker niso mogle biti svobodne," je poudaril. "To je temeljni korak (...), ki se bo zapisal v zgodovino," je še dejal, ko je poslance pozval k sprejetju zakonodaje. Ob tem je poudaril, da je pravica do splava po vsem svetu še vedno v nevarnosti, saj je pogosto na milost in nemilost prepuščena odločevalcem. "V eni generaciji, enem letu, enem tednu se lahko stvari povsem spremenijo," je opozoril in omenil primere ZDA, Madžarske in Poljske.

Profimedia
Veselje tudi na ulicah.
Med glasovanjem se je v bližini kongresa v Versaillesu zbralo več sto aktivistov proti splavu, ki so protestirali proti spremembi ustave. Tudi katoliška cerkev je jasno povedala, da še naprej nasprotuje splavu. Papeška akademija za življenje je danes poudarila, da v dobi univerzalnih človekovih pravic ne more obstajati pravica do uničenja človeškega življenja.

Na Eifflovem stolpu v Parizu je medtem po potrditvi vpisa pravice do splava v ustavo zažarel napis Moje telo moja izbira.