Zadnje slovo

Foto in video: Navalnega ob Franku Sinatri spustili v grob, nato so zadoneli zvoki Terminatorja

S.R.
1. 3. 2024, 12.27
Posodobljeno: 1. 3. 2024, 15.07
Deli članek:

Malo pred 12. uro, ob kateri je bil predviden začetek pogreba ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, se je pred moskovsko cerkvijo Matere Božje vila dolga, približno 700-metrska kolona žalujočih.

Profimedia
V cerkev, kjer je potekala pogrebna maša, so spustili nekaj manj kot 300 žalujočih.

Ti so čakali, da tja s pogrebnim vozilom končno pripeljejo Navalnijeve posmrtne ostanke in da jih spustijo na območje cerkve, ki je bilo do opoldneva zaprto za javnost. Oblasti so vse od cerkve pa do postaje podzemne železnice postavile jeklene ograje, prisotni pa poročajo tudi o velikih težavah z dostopom do interneta. Do zadnjega sicer ni bilo povsem jasno, ali se bo pogreb začel pravočasno, saj naj bi delavci v mrtvašnici, kjer je ležalo njegovo truplo, precej mencali in naj bi ga svojcem izročili šele tri ure po dogovorjenem času.

Na pogrebni slovesnosti so bili prisotni tudi ameriška veleposlanica v Moskvi Lynne Tracy, nemški veleposlanik Alexander Graf Lambsdorff, francoski veleposlanik Pierre Levy ter predstavniki številnih zahodnih držav, vključno s slovensko veleposlanico Darjo Bavdaž Kuret.

Profimedia
Pripravljen grob na pokopališču Borisov, preden so tja prinesli truplo Navalnega.

Kot je na družabnem omrežju X potrdil eden od zaveznikov Navalnega v izgnanstvu in direktor njegove Protikorupcijske fundacije Ivan Ždanov, je ob približno 12. uri po srednjeevropskem času pogrebno vozilo do cerkve vendarle pripeljalo Navalnijevo truplo. Takrat so na območje cerkve končno začeli spuščati žalujoče, ki so v trenutkih, ko so krsto iz vozila prenesli v cerkev, skandirali »Navalni.« V samo cerkev so nato začeli spuščati tudi svojce, na čelu z očetom in mamo Anatolijem Navalnim in Ljudmilo Navalno. Skupno naj bi v cerkev spustili manj kot 300 žalujočih. Po dobri uri so krsto iz cerkve prenesli nazaj do vozila, s katerim so potem krenili na pot do pokopališča. Za krsto so se tja podali tudi žalujoči. Nekaj minut po 14. uri so po navedbah Ždanova Navalnega ob spremljavi skladbe Franka Sinatre My Way spustili v grob, kjer ga predvidoma čaka večni počitek.

Ko je krsta že počivala v zemlji, so prisotni nanjo odvrgli nekaj pesti prsti, nato je orkester zaigral skladbo iz zaključka filma Terminator 2, kjer Arnold Schwarzenegger svojo pot z dvignjenim palcem konča v staljeni kovini, poroča Meduza, neodvisni ruski portal s sedežem v Latviji. Kot je poudaril Navalnijev zaveznik Leonid Volkov, je Navalni film Terminator 2 večkrat označil za »najboljši film vseh časov.«

Močna policijska prisotnost

Dogajanje spremlja močna okrepljena prisotnost policije, o morebitnih aretacijah pa zaenkrat ne poročajo, čeprav je Kremelj posvaril pred protesti. »Kakršnokoli nedovoljeno zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjali,« je po poročanju STA danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je dejal še, da administracija Vladimirja Putina na dan pogreba svojcem Navalnega »nima ničesar za povedati.«

Navalnega bodo po pogrebni maši odpeljali na moskovsko pokopališče Borisov. Po prvih informacijah novinarjev so tam že postavljeni detektorji kovin, vstop na pokopališče pa trenutno ni mogoč. Oblasti so sicer zagotovile, da bo pokopališče danes odprto za javnost.