Stop divjanju

Strožje kazni za divjake na cesti v Avstriji

M.G./STA
29. 2. 2024, 09.27
Posodobljeno: 29. 2. 2024, 09.31
Deli članek:

Od marca dalje bodo v Avstriji tistim, ki bodo omejitev hitrosti prekoračili za najmanj 80 km/h v naselju ali najmanj 90 km/h zunaj naselja, bodo vozilo lahko zasegli in prodali na dražbi.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Če je bil voznik v preteklosti že kaznovan zaradi hitre vožnje, na primer zaradi udeležbe na nezakonitih avtomobilskih dirkah, mu bodo avtomobil lahko zasegli že ob prekoračitvi omejitve hitrosti za več kot 60 kilometrov na uro v naseljih in 70 kilometrov na uro zunaj naselij.

"Obstaja hitrost, pri kateri avtomobil postane orožje. Temu bomo zdaj naredili konec in poskrbeli, da bodo kršiteljem v prihodnje takoj in trajno odvzeli njihovo zločinsko orožje," je dejala ministrica za promet Leonore Gewessler.

V avstrijski avto-moto zvezi (ÖAMTC) sicer dvomijo o učinkovitosti ukrepa in imajo pravne pomisleke. "Po eni strani ni študij, ki bi dokazovale, da strožje kazni ljudi bolj odvračajo od prekrškov kot nižje. Poleg tega bi morala o tako drastičnih posegih v lastnino odločati kazenska sodišča in ne upravni organi," je za agencijo APA pojasnil odvetnik ÖAMTC Matthias Wolf.

Avstrija s tem ukrepom sledi sosednjima Italiji in Švici. Nazadnje je kazni za prehitre voznike poostrila leta 2021, ko je drastično zvišala globe in podaljšala trajanje začasnega odvzema vozniškega dovoljenja.