eksplozija na letalu

Požar na letalu med letom na Tajsko potniki gasili z vodo iz plastenk

U.C.
24. 2. 2024, 17.45
Posodobljeno: 24. 2. 2024, 18.49
Deli članek:

Na letu "Air Asia" med Bangkokom in mestom Nahon Si Tamarat na jugu Tajske se je odvila drama hollywoodskih razsežnosti v kategoriji akcijski film, eksplodirala je zunanja baterija in v kabini je izbruhnil požar.

Profimedia
Prava drama v zraku ni za tiste, ki se bojijo letenja in tudi za one ne, ki se ga do zdaj niso bali.

30 minut po vzletu letala Airbus A320 so potniki zaznali dim in plamene ter jih skušali kar sami pogasiti z vodo iz plastenk. Na pomoč jim je priskočila prisebna stevardesa in se še ona spopadla z ognjem. Z gasilnim aparatom je kot izkušena gasilka zadušila plamene. V incidentu je zgorel en sedež, potniki pa so se umaknili na varno na drugo stran letala. Letalo je kljub drami pristalo po urniku.

Tehniki, ki so pregledali letalo po pristanku, so potnikom povedali, da se zunanja baterija, kriva za vznemirjenje, nahaja v mreži za shranjevanje v kabini. Letalski prevozniki dovoljujejo, da so te baterije pakirane samo v ročni prtljagi, prevažanje v oddanih torbah pa je prepovedano zaradi nevarnosti pregretja litij-ionskih baterij in povzročitve požara. In točno to se je tudi zgodilo.