Pogin želv

Zaščitene morske želve umirale na znani plaži na Hrvaškem

M.G.
12. 2. 2024, 16.41
Posodobljeno: 12. 2. 2024, 16.45
Deli članek:

Prebivalci Salija na hrvaškem Dugem otoku so bili priča srce parajočim prizorom na obali čudovite plaže Sakarun.

Profimedia
Morska želva (caretta caretta), odrasle tehtajo tehtajo od 40-50 kilogramov in veljajo za zaščiteno živalsko vrsto. (slika je simbolična)

Neki vaščan iz naselja Sali na Dugem otoku, kjer se v neposredni bližini nahaja tudi plaža Sakarun, je včeraj na spletu objavil, da je tam našel kakšnih ducat morskih želv, ki so bile mrtve ali pa tik pred tem, da bodo umrle. O svoji najdbi je sicer takoj obvestil pristojne pri javnem zavodu za varstvo narave v Zadrski županiji, kateri so se klicu tudi odzvali in so danes zjutraj takoj odšli na teren in ugotovili, da gre za okrog 12 poginulih želv.

Direktor zgoraj omenjenega zavoda, Damir Perić, je povedal, da zaenkrat še ni mogoče zatrdno ugotoviti, kaj je povzročilo pogin želv, da pa so bili najbrž krivi viharji in orkanski vetrovi, ki zadnje dni pihajo ob Jadranu. "Nič nenavadnega ni, da želve v takšnih razmerah trpijo, mnogokrat pa, tako kot te, tudi poginejo". "Žal se to pogosto zgodi v zimskih mesecih. Želve prezimujejo na morskem dnu in morda jih pobere ribiška mreža. Takrat se napol prebudijo in v takem stanju lahko udarijo ob obalo," je še povedal. "Najdene želve bodo pripeljane v Zadar v pooblaščeno veterinarsko ambulanto Marina Mirčeta, kjer jih bodo pregledali po protokolu, ki velja za strogo zaščitene morske živali. Do obdukcije v Centru za ozdravitev morskih želv v Pulju ali na fakulteti veterinarske medicine v Zagrebu, ne bomo vedeli, kaj je pravi vzrok pogina želv," poudarja Perić.

Morske želve so sicer priznane kot ena najbolj ogroženih skupin na svetu, vse vrste so uvrščene na rdeči seznam Mednarodne zveze za ohranjanje narave in naravnih virov (IUCN) in so pod strogim varstvom v vseh državah Evropske unije.