"Težke kovine"

Kdo je zastrupil ženo šefa ukrajinskih vohunov?

R.T.
28. 11. 2023, 15.08
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 15.58
Deli članek:

Mariana Budanova se je dlje časa počutila slabo. Po pregledih v bolnišnici so ugotovili, da je zastrupljena s »težkimi kovinami«.

X
Mariana Budanova

Več ukrajinskih medijev je poročalo o zastrupitvi Mariane Budanove, žene vodje ukrajinskih obveščevalnih služb Kirila Budanova. Ukrainska Pravda je najbolj specifična in navaja domnevo, da je bil strup najverjetneje podtaknjen v hrano. Zastrupljenih naj bi bilo še več uslužbencev obveščevalne službe. Mariana Budanova je še vedno v bolnišnici, a naj bi pod budnimi očesi zdravnikov postopno okrevala, počutila naj bi se precej bolje.

BBC, ki se naslanja na neimenove vire pri ukrajinskih oblasteh poroča, da je bila Budanova zastrupljena s »substancami«, do katerih ni možno kar tako dostopati v vsakdanjem življenju, ne uporablja pa se jih niti v vojski.

Profimedia
Kirilo Budanov

30-letna Mariana Budanova je šolana psihologinja. Nekaj časa je bila zaposlena kot svetovalka v kabinetu kijevskega župana Vitalija Klička, med letoma 2015 in 2017 pa je delala kot prostovoljka v vojaški bolnišnici v Kijevu. Septembra letos je Kiril Budanov dejal, da je Mariana zaposlena kot psihologinja na policijski akademiji.

Kirilo Budanov je imel ključno vlogo pri načrtovanju in pogosto tudi pri izvedbi ukrajinskih vojaških operacij proti ruskim silam od začetka invazije. Izvedel naj bi tudi več sabotaž proti ruskim silam za frontno črto, poroča STA.