Migracije

Se za Evropo zdaj pripravlja »grozljiv scenarij«?

S.R.
28. 11. 2023, 11.21
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 13.03
Deli članek:

Vojaška hunta v Nigru je razveljavila zakon iz leta 2015, v skladu s katerim je bilo tihotapljenje migrantov skozi to zahodnoafriško državo kriminalizirano.

Profimedia
Skozi Agadez poteka ena glavnih poti v Saharo in naprej proti obali Sredozemskega morja.

S pomočjo tega protimigracijskega zakona, ki so ga v Nigru na pobudo Evropske unije sprejeli leta 2015, ko je število migrantov, ki so prečkali Sredozemsko morje, doseglo rekordne ravni, se je na tej migrantski poti nekoliko zmanjšal tok migrantov v Evropo. Vojaška hunta v Nigru, ki je oblast prevzela v julijskem državnem udaru, je včeraj naznanila, da so zakon v soboto razveljavili. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, si želi hunta na račun krhanja odnosov z zahodnimi državami, ki so državni udar obsodile, s tem kupiti podporo na domačih tleh in predvsem pri puščavskih skupnostih na severu države, ki so imele od migracij največ koristi. Sprejetje zakona je namreč predstavljalo hud udarec za gospodarstvo zlasti v severnem delu Nigra. Tamkajšnji prebivalci so pretok migrantov skozi puščave s pridom izkoriščali za lasten zaslužek. Migrantom so prodajali hrano in jim nudili prenočišča, tihotapcem pa so prodajali avtomobilske dele in gorivo. Po sprejetju zakona se je število migrantov, ki so jo v Evropo ubrali skozi Niger in Saharo, drastično zmanjšalo. V starodavnem mestu Agadez, skozi katerega vodi ena od glavnih poti v Saharo, je posledično poskočila brezposelnost.

Pet milijard premalo

Evropska unija je sicer v zameno vzpostavila pet milijard težak Nujni skrbniški sklad EU za stabilnost in odpravljanje temeljnih vzrokov za nedovoljene migracije in razseljevanje v Afriki (EUTF), tako imenovan nujni skrbniški sklad Evropske unije za Afriko, a so bili mnogi Afričani mnenja, da to ni dovolj. Vodja vojaške hunte Abdourahamane Tchiani je v včerajšnji izjavi za javnost poudaril, da zakon »ni upošteval interesov Nigra in njegovih državljanov.« Po ocenah Združenih narodov lahko Agadez vsak teden brez dokumentov prečka do 4000 migrantov, medtem poroča nemška javna radiotelevizija Deutsche Welle, kjer dodajajo, da so v Mednarodni organizaciji za migracije (IOM) navedli, da je bil zakon učinkovit pri zmanjšanju števila nedovoljenih migracij skozi Niger.

»Znova bom začel. Zelo smo srečni,« je po poročanja Reutersa dejal Andre Chani iz Agadeza, ki naj bi s prevozom migrantov skozi puščavo pred letom 2016, ko so mu na podlagi zadevnega zakona zaplenili tovornjake, služil tudi na tisoče evrov mesečno. Z razveljavitvijo zakona bodo po navedbah nigrskega ministrstva za pravosodje izničili tudi vse kazni, ki so jih izrekli v skladu z zakonom, obsojenci pa bodo odkorakali na prostost.

Razveljavitev zakona je po ocenah nekaterih strokovnjakov skrb vzbujajoča. »Za Evropo se zdaj odvija grozljiv scenarij,« je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA dejal Ulf Laessing, direktor regionalnega programa za Sahel nemške fundacije Konrada Adenauerja.