Islamska konferenca

Nemčija pozvala muslimane k obsodbi Hamasa

A.S./STA
21. 11. 2023, 15.05
Posodobljeno: 21. 11. 2023, 15.09
Deli članek:

Muslimanske organizacije v Nemčiji bi morale jasno obsoditi smrtonosne napade skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael v začetku oktobra in izraziti solidarnost z Izraelom, je danes izjavila nemška notranja ministrica Nancy Faeser. Ob tem je posvarila pred pripisovanjem odgovornosti za teroristična dejanja vsem muslimanom v državi

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Pričakujem, da se bodo muslimanske organizacije jasno opredelile in potrdile svojo odgovornost v družbi," je v pogovoru za nemško televizijo ARD dejala Faeser. Obsodbe Hamasa morajo biti jasne, je nadaljevala in pojasnila, da so nekatere muslimanske organizacije izpolnile svoje obveznosti, nekatere pa še ne. Naj prepoznajo problem antisemitizma v svojih vrstah, je pozvala tudi na nemški islamski konferenci, posvečeni dialogu med vlado in muslimani v državi.

"Zaščita judov je temeljna naloga države. To ni samo odgovornost vlade, ampak tudi odgovornost celotne nemške družbe. To odgovornost ima vsak posameznik v Nemčiji in velja tudi za tiste, ki so nemško državljanstvo pridobili šele po rojstvu," je dejala. Ob tem je opozorila, da odgovornosti za teroristična dejanja ne bi smeli pripisovati vsem muslimanom v Nemčiji, saj je "večina muslimanov že dolgo globoko zasidrana v nemški demokratični družbi". "Obrazi Hamasovega nasilja pa jih pretresajo prav tako kot nas," je dodala. 

Prav tako je poudarila, da se obtožbe glede antisemitizma ne smejo uporabljati za širjenje protimuslimanske retorike. "Tistim, ki muslimane razglašajo za povzročitelje vsega zla, ne smemo dati nobenega prostora. Tisti, ki pod pretvezo boja proti antisemitizmu ustvarjajo negativno razpoloženje proti muslimanom, nas želijo razdeliti in ne združiti," je še dodala. Boj proti antisemitizmu in diskriminaciji muslimanov sta sicer glavni temi dvodnevne nemške islamske konference v Berlinu, ki poteka v znamenju napetosti zaradi vojne med Izraelom in Hamasom. Tokrat so se konference udeležili tudi predstavniki nemške krščanske in judovske skupnosti.