Sila nenavadno

Foto in video: Neznani leteči predmet prebil streho, celo podvozje avtomobila

J.V.
20. 11. 2023, 20.40
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 13.19
Deli članek:

Ali je predmet zares prišel iz vesolja, bo znano po opravljenih analizah in preiskavah.

Gasilci v Strasbourgu v Franciji so danes zjutraj prejeli obvestilo o gorečem vozilu. Na kraju je na strehi rdečega Renaulta Clia zevala pol metra široka luknja, razbito je bilo tudi okno ob sopotnikovem sedežu. V avtomobilu na srečo ni bilo nikogar, vsi pa se zdaj sprašujejo, kaj je padlo na parkirano vozilo.

Vodja lokalnih gasilcev Matthieu Colobert je povedal, da je udar šel skozi streho in prebil celo podvozje. Pri iskanju "krivca" pa gasilci niso imeli sreče. "Ali je predmet tako majhen, da ga niso uspeli najti, ali pa je bil udarec tako močan, da je predmet razpadel in se spremenil v prah," je pojasnil Colobert. Več sreče so imeli policisti, ki so ob pregledu kraja našli predmet v velikosti lešnika, ki izgleda kot zgorel les. Ali je predmet zares prišel iz vesolja, bo znano po opravljenih analizah in preiskavah.

Britanski jedrski fizik in ekspert za vesoljske zadeve dr. Tim Gregory ni ravno prepričan, da ima kamen zvezdni izvor. "Moral bi biti kar velik kamen, da bi naredil tako veliko luknjo. Kemični testi bodo razkrili, ali gre za meteorit." Tudi njegov stanovski kolega dr. Greg Brown iz Kraljevega observatorija Greenwich čaka na več podatkov, ne izključuje pa možnosti, da je na avto res padla stvar iz vesolja.

Pred desetletjem nad osrednjo rusijo eksplodiral meteor

Maja je meteorit treščil na streho hiše v New Jerseyju - na srečo nikogar ni bilo doma. Leta 2013 pa je nad osrednjo Rusijo ekslodiral meteor v velikosti hiše, ki je povzročil veliko gmotno škodo, na stotine ljudi pa je bilo poškodovanih. Meteor iz Čebljanska, ki je potoval s hitrostjo 17 kilometrov na sekundo, je med šviganjem po nebu žarel 30-krat močneje od Sonca.