Kaos

Video: Opozicija v albanskem parlamentu zanetila požar

J.V.
20. 11. 2023, 18.15
Posodobljeno: 20. 11. 2023, 18.19
Deli članek:

Poslanci opozicijske Demokratske stranke Albanije so danes v parlamentu zanetili požar, ki so ga sicer hitro pogasili. Incident je izbruhnil med glasovanjem o proračunu za leto 2024.

X/kos_data
Drama v albanskem parlamentu.

Demokratski poslanci so na sredino parlamentarne dvorane zložili stole, da bi preprečili glasovanje o proračunu za prihodnje leto. Nekateri so netili tudi dimne bombe. Eden od poslancev, ki dimne bombe ni znal prav prižgati, pa je zanetil celo manjši požar.

Vodja Demokratske stranke in nekdanji premier Sali Berisha je vlado Edija Rame obtožil, da poskuša utišati opozicijo v parlamentu, kjer ima večino Ramova socialistična stranka. "Boj se nadaljuje," je Berisha poudaril po incidentu. "Naš cilj je vpeljati pluralizem v parlament," je dodal.

Kot premier privatiziral v korist svoje družine

Prejšnji mesec so preiskovalci Berisho in njegovega zeta obtožili korupcije. Očitajo mu, da je kot predsednik vlade v letih od 2005 do 2009 zlorabil položaj med procesom privatizacije v korist drugih, tudi moža svoje hčerke, ki so ga že aretirali, medtem ko ima Berisha poslansko imuniteto, vendar ne sme zapustiti države. Berisha za pregon obtožuje Ramo, kar pa slednji zanika.