Tragično

Temperatura vode se je dvignila na 39°C, poginilo je več sto delfinov

S.Š.
2. 10. 2023, 07.30
Posodobljeno: 2. 10. 2023, 07.32
Deli članek:

V brazilski Amazoniji so zaradi zgodovinske suše in rekordno visokih temperatur vode, ki je ponekod presegla 39 stopinj Celzija, našli mrtvih več sto delfinov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vse mrtve delfine so v zadnjih sedmih dneh našli v jezeru Tefé, so sporočili z inštituta Mamirauá, ki ga financira brazilsko ministrstvo za znanost. Na inštitutu so dejali, da je tako visoko število smrti nenavadno in dodali, da je za množično smrt delfinov morda kriva rekordno visoka temperatura jezera.

"Še vedno poteka točno ugotavljanje vzroka tragičnega dogodka, a je po mnenju naših strokovnjakov ta zagotovo povezan s sušnim obdobjem in visokimi temperaturami v jezeru Tefé, kjer temperatura vode presega 39 stopinj Celzija," so sporočili z inštituta.

Reševanje

Raziskovalci in aktivisti poskušajo rešiti preživele delfine tako, da jih iz primestnih lagun in ribnikov transportirajo v glavni tok reke Amazonke, kjer je voda hladnejša, poroča CNN Brasil, vendar je zaradi razdalje med območji projekt izjemno zahteven.

“Transport delfinov ni tako preprost, saj je potrebno preveriti, ali so v reki prisotni toksini ali virusi, preden živali izpustimo v naravo," je povedal André Coelho, raziskovalec na inštitutu Mamirau.

Oblasti pričakujejo še hujšo sušo in visoke temperature voda v naslednjih nekaj tednih, kar bi lahko povzročilo nadaljne pogine delfinov.