Robert Fico

Na Slovaškem bo vlado sestavljal Putinov zaveznik

J.V./STA
1. 10. 2023, 08.10
Posodobljeno: 1. 10. 2023, 08.13
Deli članek:

Na sobotnih predčasnih parlamentarnih volitvah na Slovaškem je zmagala socialdemokratska stranka Smer-SSD nekdanjega premierja Roberta Fica, ki je po skoraj vseh preštetih glasovnicah dobila 23,3 odstotka glasov. Na drugem mestu je novinka v parlamentu, liberalna Progresivna Slovaška s 17 odstotki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Kljub zmagi pa utegne imeti Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih, precej težav pri oblikovanju koalicije.

Izidi vzporednih volitev v soboto zvečer so sicer napovedovali zmago liberalcev, ki jih vodi evropski poslanec Michal Šimečka, a po 99 odstotkih preštetih glasovnic je, kot je davi objavila slovaška volilna komisija, na prvem mestu Smer-SSD.

Kljub zmagi pa utegne imeti Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih, precej težav pri oblikovanju koalicije, ki bi imela večino v parlamentu. Njegova stranka bo imela sicer v 150-članskem parlamentu predvidoma 42 sedežev.

Fico je pred volitvami med drugim napovedoval, da bo njegova država, če bo premier, prenehala pošiljati vojaško pomoč v sosednjo Ukrajino. Po oceni analitikov se bo slovaška zunanja politika, če bo vlado prevzel Fico, korenito spremenila in bi utegnila postati podobna politiki, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban.

Volilna udeležba je bila 68-odstotna.