Na krovu vsaj ena oseba

Neurje v Grčiji terjalo novo žrtev, v morje je strmoglavil helikopter

S.Š.
28. 9. 2023, 13.30
Posodobljeno: 28. 9. 2023, 13.38
Deli članek:

Močno deževje je le tri tedne po uničujoči nevihti Daniel zajelo osrednjo Grčijo in poplavilo ulice, domove in podjetja v pristaniškem mestu Volos in na otoku Evia.

X
Voda je zalila hiše, ceste so popolnoma neprevozne.

Zaradi neurja Elias so z območja evakuirali več kot 250 ljudi, so danes sporočili gasilci in dodali, da so doslej prejeli že 1200 klicev na pomoč. Volos je zajelo tako močno deževje, da je gladina vode v mestu in predmestju v nekaj urah močno narasla, razlil pa se je tudi bližnji potok. Številni prebivalci mesta so povedali, da se oblasti še vedno ukvarjajo s posledicami orkana Daniel in da niso ustrezno pripravljene na novo neurje.

Župan Volosa je dejal, da je do včeraj zvečer zaradi izpada elektrike zaradi neurja in poplav 80 odstotkov mesta zavito v popolno temo. Zaradi varnostnih razmer so zaprte tudi vse ceste. "Ne razumem besa narave. Zaščitite se," je dejal.

Zasebni helikopter je strmoglavil v morje

Na severu otoka Evia, vzhodno od grške prestolnice Atene, je zaradi vremenskih razmer v morje strmoglavil tudi helikopter. Natančen vzrok nesreče še ni znan, reševalna akcija pa še poteka.

"Zasebni helikopter A-109 je bil na poti v mesto Volos, na krovu pa je bila vsaj ena oseba," je za Reuters povedal predstavnik civilnega letalstva.

Osrednja Grčija se je zaradi Daniela spremenila v morje

Orkan Daniel je poplavljal hiše, poškodoval cestno infrastrukturo in kmetije v bližini Volosa, Karditse in Larisse. Utopilo se je na desettisoče živali, 16 ljudi in odneslo pridelke, prebivalci poplavljenih območij pa še vedno okrevajo zaradi vremenske ujme.