Vesolje

Kapsula z vzorci kamnin iz asteroida pristala na Zemlji

M.G.
25. 9. 2023, 07.49
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 14.11
Deli članek:

Nasi je včeraj prvič v zgodovini uspelo prenesti vzorce asteroida nazaj na Zemljo, misija Osiris-Rex je popoln uspeh.

Profimedia
Kapsula zavita v teflonski ovoj je pripravljena na transport s helikopterjem.

Misija Osiris-Rex se je z včerajšnjim uspešnim pristankom kapsule z vzorci kamnin iz asteroida Bennu po več kot sedmih letih zaključila. Sondo so Američani izstrelili že leta 2016, nato je kar dve leti potovala do srečanja z asteroidom, iz katerega je nato z robotsko roko pobrala vzorce kamnin in jih v kapsuli poslala nazaj na Zemljo.

Kapsula je včeraj s pomočjo zaviralnih padal pristala v puščavi ameriške zvezne države Utah. Gre za največji (strokovnjaki pri Nasi ocenjujejo, da bi naj šlo za okrog 250 gramov vzorcev) vzorec z asteroida in prvi vzorec ameriške agencije Nasa (pred tem je to uspelo že Japoncem z odpravama Hayabusa 1 in 2, vendar je bil njihov vzorec drastično manjši).

Na odpravi sicer ni šlo brez nevšečnosti. Ker je bil material mehkejši od pričakovanega, je robotska roka najprej zagrabila prevelik vzorec, zato so imeli težave pri zaprtju zadrževalne komore, ob pristanku pa se je zaviralno padalo odprlo hitreje kot bi se moralo, a nič od tega odprave ni ogrozilo.

Profimedia
Kapsula z vzorci kamnin iz asteroida Bennu slikana v začasni čisti sobi.

Včeraj takoj ob pristanku so kapsulo pospravili v teflonsko vrečo in jo s helikopterjem odpeljali v začasno čisto sobo, kjer so jo potopili v dušikovo kopel, ki preprečuje kontaminacijo vzorca.  Danes pa jo bodo z letalom premestili v specializiran laboratorij v Nasinem vesoljskem centru Johnson v Houstonu, kjer jo bodo predvidoma odprli sredi tedna in videli kaj je v resnici prinesla.

Nato bodo sledila leta proučevanja kamnin, pri čemer bodo pomagali strokovnjaki z vsega sveta. Nekateri strokovnjaki pričakujejo, da bi lahko med snovmi našli aminokisline ali druge organske spojine, saj bi iz tega lahko sledilo, da so ravno trki takšnih asteroidov z Zemljo v prazgodovini prinesli na Zemljo prve zametke življenja.