Odnesel jih je val

V bizarni nesreči umrla Gillian Elizabeth Hector, prva Afričanka, ki je sedla za krmilo vojaške podmornice

R.T.
22. 9. 2023, 09.30
Posodobljeno: 22. 9. 2023, 09.31
Deli članek:

V nesreči ob obali Cape Towna so v sredo umrli trije podmorničarji južnoafriške mornarice, med njimi tudi prva ženska na afriški celini, ki je sedela za krmilom vojaške podmornice.

Profimedia
SAS Manthatisi

Podmornica južnoafriških pomorskih sil SAS Manthatisi je bila v sredo na poti proti pristanišču v Cape Townu. V nekem trenutku je posadka začela izvajati tako imenovano operacijo »vertikalnega vzdrževanja,« v kateri sodeluje tudi helikopter. Kot so pojasnili v južnoafriških obrambnih silah (SANDF), je med to operacijo plovilo zadel velik val, pri čemer je več članov posadke odplaknilo v morje. Operacijo so nemudoma prekinili in začeli z reševanjem. »Vseh sedem članov posadke je bilo rešenih, a so na žalost trije umrli, eden pa je v kritičnem stanju,« so navedli. V južnoafriškem nacionalnem inštitutu za reševanje na morju (NSRI) so dodatno pojasnili, da so morali eno vojakinjo rešiti iz podmornice. Na kraju so jo oživljali, a so bili neuspešni.

Po poročanju nemške javne radiotelevizije Deutsche Welle je bila ena od treh smrtnih žrtev podpolkovnica Gillian Elizabeth Hector, ki je v Južni Afriki zaslovela kot prva ženska na afriški celini, ki je sedla za krmilo vojaške podmornice.