SZO sporočila dobro novico

Izbruh otroške paralize v Ukrajini: Zaradi vojne so se bali najhujšega, a si zdaj lahko oddahnejo

S.R.
21. 9. 2023, 10.19
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 10.19
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je razglasila konec izbruha otroške paralize v Ukrajini.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Ukrajini so zaradi pojava otroške paralize alarmi zazvonili že septembra 2015. Takrat so tam odkrili dva primera te brutalne bolezni. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je takrat šlo za prva dva primera na evropskih tleh po letu 2010 in in prva nova primera v Ukrajini po letu 1996. SZO je takrat v akcijo stopila v navezi z Unicefom, saj so ukrajinske oblasti potrebovale pomoč pri boju s to nevarno nalezljivo boleznijo, ki jo povzročajo trije tipi poliovirusov in ki močno prizadene živčni sistem. Na ukrajinskem ministrstvu za zdravje so takrat priznali, da imajo že vse od leta 2008 težave s cepljenjem otrok, saj naj bi jih bila le polovica polno imuniziranih pred otroško paralizo in tudi drugimi otroškimi boleznimi, za katere obstajajo cepiva.

V Ukrajini je nato bolezen znova izbruhnila oktobra 2021. Čeprav so se ukrajinske oblasti nemudoma odzvale, je njihove napore dodatno otežil začetek vojne februarja 2022. Iz SZO so danes sporočili, da je ukrajinski boj s to boleznijo, ki so ga začeli po zadnjem izbruhu, tudi uradno zaključen.

Dva primera bolezni, a več okužb

Oktobra 2021 so primer otroške paralize zabeležili pri nekem otroku. Šlo je za okužbo s poliovirusom, »uvoženo« iz Pakistana, kjer ta bolezen še vedno razsaja. Ta sev virusa so istega leta zaznali tudi v Tadžikistanu. Decembra je ohromel še en ukrajinski otrok, pri čemer je bilo na virus pozitivnih še 19 njegovih tesnih stikov, a slednji niso razvili simptomov. Ukrajinsko ministrstvo za zdravje je takrat nemudoma ukrepalo. V regijah, v katerih se je pojavil virus, so razglasili izredne razmere na področju javnega zdravja in vzpostavili delovno skupino, v kateri so sodelovali tudi strokovnjaki SZO in Globalne pobude za izkoreninjenje otroške paralize (GPEI).

Kot so v izjavi za javnost poudarili v SZO, je bil ukrajinski boj s tem izbruhom izjemno težaven, saj se država od začetka ruske invazije srečuje z obsežnim notranjim razseljevanjem prebivalstva, uničene je veliko zdravstvene infrastrukture, motene pa so tudi logistične poti za dobavo zdravil in medicinskih pripomočkov. Kljub temu jim je izbruh uspelo zamejiti in preprečiti, da bi se bolezen širila tudi v druge države.

»Preprečitev širjenja poliovirusa sredi uničujoče vojne je velik dosežek in jasen pokazatelj najvišje ravni politične pripravljenosti ukrajinske vlade, da poskrbi za dobrobit svojega prebivalstva,« je izpostavil Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor SZO za Evropo. Dodal je, da so ukrepi, ki jih je kljub velikim izzivom sprejelo ukrajinsko ministrstvo za zdravje, brez dvoma hvalevredni. Odločitev, da razglasijo konec izbruha otroške paralize, temelji na priporočilih iz ocene odziva na izbruh otroške paralize (Poliovirus outbreak response assessment - OBRA), ki so jo v sodelovanju s SZO izvedli strokovnjaki GPEI, ter drugih dejavnikih, povezanih z ukrepi na področju cepljenja in spremljanja bolezni. Izvedli so tudi izčrpen pregled strategije cepljenja in spremljanja bolezni v državah, ki gostijo večino ukrajinskih beguncev. Prišli so do zaključka, da po decembru 2021 v Ukrajini niso zaznali nobene nove okužbe s poliovirusom in da se virus ni več širil po državi.