Najprej vročina, nato sepsa

V morju odkrili nevarno bakterijo, prva žrtev je bila 74-letna kopalka

S.Š.
21. 9. 2023, 08.53
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 09.13
Deli članek:

Če se odpravljate na sever, bi bilo morda najbolje, da se izognete plavanju v morju.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Baltskem morju se množijo vibrioni (Vibrio vulnificus). Gre za nevarno bakterijo, ki lahko povzroči tudi smrt, veliko nevarnost pa predstavlja predvsem za starejše in za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom. Težavo predstavlja tudi dejstvo, da se bakterije začnejo množiti, ko voda doseže temperaturo 20 stopinj Celzija, kar pa letos, ko temperature segajo v višave, ni redek pojav.

»Če imate odprte rane, kot je na primer opraskani pik komarja, in opazite simptome okužbe z vibrioni, takoj pojdite k zdravniku in povejte, da ste se kopali v Baltskem morju,« opozarja tiskovna predstavnica državnega urada za zdravje in socialne zadeve v Nemčiji. »Težava se pojavlja predvsem zato, ker okužba s to bakterijo v Evropi ni pogosta, zato jo včasih spregledajo tudi zdravniki.«

Simptomi so različni, inkubacijska doba bakterij pa je od 12 do 72 ur. Kot so sporočili z Inštituta Roberta Kocha, naj bi bila sprva opazna bolečina na mestu rane, skozi katero so bakterije vstopile v telo. Nato se pojavijo še vročina, mrzlica in sepsa.

Tudi na obali Poljske

Ker Baltsko morje postaja vse bolj priljubljena destinacija med turisti, so zdaj mnogi zaskrbljeni zaradi okužbe z bakterijo. V torek je tako 74-letna Nemka zaradi okužbe umrla, kopala pa se je na plaži, kjer ne manjka turistov. Gre za prvo letošnjo smrt zaradi bakterije vibrion, v zadnjih letih pa so jih zabeležili več ducat.

Sicer pa se je po ugotovitvah strokovnjakov bakterija močno razširila po Baltskem morju, saj so jo odkrili tudi na obli Poljske.