Očitki in odziv

Spor se zaostruje: Poljska bo prenehala dostavljati orožje Ukrajini

G.G.
21. 9. 2023, 07.01
Posodobljeno: 21. 9. 2023, 12.20
Deli članek:

Nesoglasja zaradi poceni ukrajinskega žita, ki preplavlja trge držav Evropske unije in povzroča težave kmetom, se povečujejo.

Profimedia
Poljski premier Mateusz Morawiecki (desno) in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Poljska, Madžarska in Slovaška so prejšnji teden podaljšale omejitve uvoza žita iz Ukrajine kljub odločitvi EU, da omejitev ne podaljša. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem slogu brezpogojnih upoštevanj njegovih zahtev v New Yorku dejal, da se »nekatere evropske države« v solidarnosti z Ukrajino le pretvarjajo. Varšava je te opazke zavrnila kot neupravičene in poudarila, da Ukrajino podpira od prvega dne vojne. Dan prej je Kijev pred Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) vložil tudi tožbo proti Poljski, Madžarski in Slovaški.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v sredo opozoril, da bo Poljska še razširila seznam ukrajinskih izdelkov, katerih uvoz bo prepovedan, če bo Kijev še naprej zaostroval spor. Včeraj zvečer so šli še korak dlje. Napovedali so, da Ukrajini ne bodo več dostavljali orožja in se bodo osredotočili na oboroževanje lastne vojske. Morawiecki je dejal, da mu je žal, ker so ukrajinski oligarhi preplavili poljski trg s svojim žitom in niso upoštevali, kakšne kvarne učinke ima to za poljskega kmeta. Cene so se znižale in vlada je bila primorana k ukrepom. Dodal je, da ustvarjanje pritiska na Poljsko na mednarodni ravni in vlaganje tožb ni pravi način za reševanje konfliktom med državama.

»Poljska bo izvedla le predhodno dogovorjene dobave streliva in oborožitve,« je danes razložil tiskovni predstavnik poljske vlade Piotr Muller in poudaril, da so se v Varšavi za to odločili zaradi vrste »popolnoma nesprejemljivih izjav in diplomatskih gest« Ukrajine, poroča STA. Ob tem je izpostavil, da je Poljska v prvih mescih ruske invazije Ukrajini dobavljala orožje in strelivo, medtem ko so druge države EU šele govorile o podpori. Po njegovih besedah je Poljska s tem pomagala odbiti ruski napad na Ukrajino in posledično druge države EU.

Poljska je doslej veljala za eno najbolj trdnih podpornic Ukrajine. Dostavili so ji orožja za več kot tri milijarde evrov, sprejeli pa tudi največ ukrajinskih beguncev. Poljski predsednik Andrzej Duda je omenil, da se morala Ukrajina spomniti, koliko pomoči je dobila in dobiva od Poljske.

EU je omejitve prvotno uvedla po tem, ko so se ukrajinske sosede zaradi prevelikih količin uvoženega ukrajinskega žita znašle v težavah. Zaloge so se začele kopičiti, zaradi česar je na trgu pristalo veliko žita po tako nizkih cenah, da so izkrivljale tržne razmere.