New York

Zelenski: Pravica do veta v rokah agresorja je tisto, kar je ZN potisnilo v slepo ulico

S.R./STA
20. 9. 2023, 22.15
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov v New Yorku pozval, naj se Rusiji kot stalni članici VS ZN odvzame pravica do veta.

Profimedia
Volodimir Zelenski

Izrednega zasedanja VS ZN o Ukrajini se sicer ni udeležil nobeden od voditeljev stalnih članic, Francije, Velike Britanije, ZDA, Kitajske in Rusije, je pa na njem prisotna predsednica republike Nataša Pirc Musar. Slovenija se namreč pripravlja na prevzem sedeža v VS ZN, potem ko je bila junija izvoljena za nestalno članico organa v letih 2024 in 2025. Že z oktobrom letos bo dobila status opazovalke in se bo lahko do konca leta udeleževala večine srečanj. Izrednega zasedanja se udeležuje tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken, ki je Rusijo obtožil, da v Ukrajini vsakodnevno izvaja vojne zločine in zločine proti človečnosti.

"Iz udobne razdalje te dvorane je res lahko izgubiti izpred oči, kakšno je življenje ukrajinskih žrtev ruske agresije," je dejal, a izrazil prepričanje, da se Ukrajinci ne bodo predali. "In tudi mi ne bomo obupali," je dodal.

Odvzeti bi jim morali veto

"To je zločinska in neizzvana agresija Rusije na naš narod, katere cilj je zavzeti ukrajinsko ozemlje in vire," je dejal Zelenski in pozval, naj se Rusiji odvzame pravica do veta v VS ZN. To je označil za ključno reformo tega organa. "Vojne je nemogoče ustaviti, ker agresor ali tisti, ki agresorja odobravajo, na vsa prizadevanja vložijo veto," je poudaril in dodal, da je pravica do veta v rokah agresorja tisto, kar je ZN potisnilo v slepo ulico.

"Žal so ta sedež v Varnostnem svetu, ki ga je Rusija po razpadu Sovjetske zveze nezakonito zavzela z zakulisnimi manipulacijami, zasedli lažnivci, katerih naloga je beljenje agresije in genocida," je nadaljeval ukrajinski predsednik.

Ob tem je pozval k širitvi VS ZN na več stalnih članic, vključno z Nemčijo. "Nemčija je postala ena ključnih svetovnih varuhinj miru in varnosti," je ocenil in dodal, da bi morali biti v organu stalno zastopani tudi Latinska Amerika in Afriška unija, večjo prisotnost pa bi si po njegovih besedah zaslužila tudi Azija.

Pred Zelenskim je v VS ZN med drugim spregovoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je prav tako ostro obsodil ruski napad na Ukrajino. Ta po njegovih besedah povečuje geopolitične napetosti in delitve, ogroža regionalno stabilnost, povečuje jedrsko grožnjo in ustvarja globoke razkole v vse bolj multipolarnem svetu.