Juroslav Buljubašić

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

J.V.
8. 6. 2023, 19.05
Posodobljeno: 8. 6. 2023, 19.20
Deli članek:

Po neuradnih informacijah ga je včeraj zadela huda možganska kap.

Twitter
Juroslav Buljubašić (zgoraj) leta 2017 na jahti s hollywodskim zvezdnikom Armandom Assantom.

Danes nekaj pred 17. uro je v bolnišnici na Sardiniji v Italiji v 64. letu starosti umrl znani hrvaški podjetnik Juroslav Buljubašić. Po neuradnih informacijah ga je včeraj zadela huda možganska kap, poroča Jutranji list.

Že kot otrok je kazal poslovno žilico, ko je prodajal sladoled. V začetku osemdesetih je s še petimi sodelavci ustanovil lastno podjetje za montažo telefonskih central. V začetku devetdesetih je s potniškimi ladjami povezal Split in italijansko Ancono. Bil je ustanovitelj Splitsko-dalmatinske banke, lastnik dveh hotelov in turistične agencije. Veljal je za enega največjih hrvaških zasebnih ladjarjev.

Bil je tudi častni konzul Čila na Hrvaškem in vidni član Hrvaškega združenja delodajalcev. Znano je, da je bil v dobrih odnosih z nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, pa tudi nekdanjim glavnim državnim tožilcem Mladenom Bajićem. Leta 2008 je Buljubašić rezerviral vozovnico za komercialni vesoljski polet pri podjetju Virgin Galactic Richarda Bransona, a v atmosfero ni prišel, med drugim navaja Jutranji.