Groza na vzhodu Francije

V imenu Jezusa Kristusa z nožem nad otroke

A.Z./STA
8. 6. 2023, 11.58
Posodobljeno: 8. 6. 2023, 18.06
Deli članek:

Napadalec je z nožem napadel skupino otrok in jih več ranil.

twitter
Napad z nožem v mestu Annecy.

V današnjem napadu z nožem v mestu Annecy na vzhodu Francije je bilo ranjenih šest ljudi, med njimi štirje otroci, dva sta v kritičnem stanju. Policija je domnevnega napadalca, sirskega begunca, prijela. Po navedbah tožilstva napad ni imel terorističnega ozadja.

Storilec je skupino otrok, starih med 22 mesecev in tri leta, napadel malo pred 10. uro na igrišču v parku ob Annecyjskem jezeru. Dva otroka sta v kritičnem stanju, dva druga otroka pa lažje ranjena. Med ranjenimi sta tudi odrasla, eden od njiju je v kritičnem stanju, poroča francoska tiskovna agencija AFP sklicujoč se na vire blizu primera.

Moški je najprej začel napadati otroke, nekatere v vozičkih, nato pa je glede na navedbe očividcev z nožem zabodel še starejšega moškega. Po tem je posredovala policija, ki je po poročanju britanskega BBC napadalca ustrelila v noge, onesposobila in aretirala.

Francoska premierka Elisabeth Borne, ki je medtem prispela v Annecy, je v izjavi za medije potrdila, da je storilec sirski državljan, ki je imel status begunca na Švedskem. Zaprosil je tudi za azil v Franciji, vendar je bila ta prošnja ovržena zaradi predhodne prošnje na Švedskem pred desetimi leti. Po njenih besedah moški ni imel kazenske ali psihiatrične evidence. Dodala je še, da je imel osumljenec otroka "iste starosti kot otroci, ki jih je napadel".

Eden od ranjenih otrok je britanske narodnosti, je medtem po poročanju BBC povedal britanski zunanji minister James Cleverly. Med ranjenimi je po navedbah francoskih varnostnih virov tudi nizozemski otrok.

Policija je pred tem poročala, da je osumljenec 31-letni Sirijec, identificiran kot Abdalmash H., ki je imel na Švedskem status begunca. Po poročanju medijev je bil poročen s švedsko državljanko, s katero ima triletnega otroka. Policiji je tudi povedal, da je sirski kristjan.

Sirec policiji doslej ni bil znan in po njenih informacijah nima povezav z islamističnimi skupinami. Od konca novembra lani je živel v Franciji, kjer je zaprosil za azil, navedbe policijskih virov povzemajo francoski mediji.

Po besedah državne tožilke Line Bonnet-Mathis za zdaj ni znakov, da bi šlo za napad s terorističnim ozadjem, prav tak ni jasen motiv za napad, poroča AFP.

BBC je na svoji spletni strani objavil video posnetek, na katerem je videti moškega z brado, sončnimi očali in ruto, ki teče po parku, pri tem pa ga zasleduje moški z nahrbtnikom. Pri tem je tudi videti, da domnevni storilec v roki drži nož.

Napadalec naj bi po poročanju francoskih medijev, ki se prav tako sklicujejo na video, dvakrat zaklical "v imenu Jezusa Kristusa" v angleščini.

Premierka Borne je ob napadu izrazila solidarnost z žrtvami in njihovimi družinami in dejala, da "smo vsi nad tem strašno šokirani".