Ukrajina

VIDEO: Razstrelili jez, v Hersonu že poplave, Zelenski sklical svet za nacionalno varnost

P.K., G.G./STA
6. 6. 2023, 08.16
Posodobljeno: 6. 6. 2023, 11.14
Deli članek:

V delu regije Herson na jugu Ukrajine, ki ga je zasedla Rusija, je bil močno poškodovan jez hidroelektrarne na reki Dneper v kraju Nova Kahovka v bližini frontne črte. Kijev in Moskva se medsebojno obtožujeta za incident, ki bi lahko imel resne posledice.

Profimedia
Kdo je uničil jez Nova Kahovka

Po navedbah ukrajinskega južnega operativnega poveljstva so ruske sile same razstrelile jez. Vojaški guverner območja Oleksander Prokudin je opozoril, da bi lahko gladina vode na območju naprej od hidroelektrarne v petih urah dosegla kritično raven. Dejal je, da se je začela evakuacija na levem bregu reke Dneper, kjer je tudi mesto Herson, ki so ga osvobodile ukrajinske sile. "Ugotavljamo obseg uničenja, hitrost in količino vode ter verjetna poplavljena območja," je pojasnil. Nekaj ur po razstrelitvi, so se pojavile fotografije poplavljenih ulic v Hersonu. Po navedbah britanskega BBC je poplavljenih že najmanj osem različnih naselij na območju, oblasti pa se pripravljajo na nadaljnje poplave po vsej regiji. Po njegovih besedah poplave ogrožajo najmanj 16.000 ljudi.

Ruska stran po drugi strani trdi, da so poškodbe na jezu Kahovka posledica ukrajinskega obstreljevanja. "Voda je narasla," je po poročanju ruskih državnih tiskovnih agencij dejal ruski župan Nove Kahovke Vladimir Leontjev. Povedal je, da je uničen zgornji del hidroelektrarne, jez pa ne. Po njegovih besedah sicer za zdaj ni potrebe, da bi civiliste prepeljali na varno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaradi incidenta na jezu sklical sejo sveta za nacionalno varnost. Vodja predsednikovega kabineta Andrij Jermak pa je na Telegramu zapisal, da gre za še en vojni zločin ruskih teroristov.

Profimedia
Poškodbe so resne.

3,2 kilometra dolg in 30 metrov visok jez so na Dnepru zgradili leta 1956 v sklopu hidroleketrarne. Iz akumulacijskega jezera z 18 kubičnimi kilometri vode z vodo oskrbujejo Krim in nuklearko v Zaporožju.

Vpliv na jedrsko elektrarno?

Ukrajinski operater Energoatom, ki upravlja jedrsko elektrarno v Zaporožju, je sporočil, da bi poškodbe jezu Kahovka lahko negativno vplivale na nuklearko, da pa so razmere trenutno pod nadzorom. Vodo iz akumulacijskega jezera potrebujejo za turbinske kondenzatorje in varnostne sisteme, da pa je bil hladilni bazen elektrarne ob 8. uri poln.

Profimedia
Po navedbah ukrajinskega južnega operativnega poveljstva so ruske sile same razstrelile jez.

Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zaradi incidenta na jezu sklical sejo sveta za nacionalno varnost.