Potovanje v Mongolijo

Frančišek na obisk v deželo Džingiskana, Kitajci bodo pozorni

J.V./STA
3. 6. 2023, 13.55
Posodobljeno: 3. 6. 2023, 14.03
Deli članek:

Papež Frančišek bo v začetku septembra obiskal Mongolijo, so danes sporočili iz Vatikana. To bo prvi obisk papeža v tej azijski državi, kjer prevladujejo budisti. Odkar je Frančišek leta 2013 postal papež, je opravil 41 potovanj v tujino in obiskal okoli 60 različnih držav.

Profimedia
86-letni papež se septembra odpravlja na obisk v Mongolijo.

Papež bo Mongolijo obiskal na povabilo predsednika države in cerkvenih oblasti. Tam se bo mudil od 31. avgusta do 4. septembra, je povedal tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni. Frančišek je avgusta lani je za kardinala imenoval italijanskega misijonarja Giorgia Marenga, ki je kot apostolski prefekt Ulan Batorja najvišji katoliški uradnik v Mongoliji.

Vatikan je uradne diplomatske odnose z Mongolijo vzpostavil leta 1992, ko so v državi opustili enopartijski sistem. Država z več kot tremi milijoni prebivalcev ima sicer eno od najmanjših katoliških skupnosti na svetu, ki šteje le 1500 ljudi. 

Obisk papeža v Ulan Batorju bo verjetno budno spremljala Kitajska, ki ima s svojo sosedo tesne gospodarske vezi. Frančišek je več let vodil prizadevanja za vzpostavitev vezi s Pekingom. Leta 2018 je Sveti sedež dosegel dveletni sporazum o kočljivem vprašanju imenovanja škofov. Dogovor so oktobra podaljšali za dve leti kljub napetostim glede položaja približno 10 milijonov katoličanov v državi. 

Iz Vatikana so potovanje v Mongolijo napovedali le dva meseca po tem, ko je bil 86-letni papež tri noči v bolnišnici zaradi bronhitisa. Kljub vse številnejšim zdravstvenim težavam, zlasti s kolenom, zaradi katerih mora že leto dni uporabljati invalidski voziček, še naprej potuje. V začetku letošnjega leta je obiskal Demokratično republiko Kongo, Južni Sudan in Madžarsko. Za letos načrtuje tudi potovanje na Portugalsko in v Marseille, govoril pa je tudi o morebitnem odhodu v Indijo prihodnje leto.