Bitje iz ledene dobe

Med tekom se je spotaknil ob starodavno relikvijo

A.Z.
2. 6. 2023, 19.48
Posodobljeno: 2. 6. 2023, 19.52
Deli članek:

Med dopoldanskim tekom po obali se je sprostitve željan Američan dobesedno spotaknil ob nenavaden predmet. Izkopal ga je iz peska in odnesel domov. A najdba ima zanimivo predzgodbo.

Santa Cruz Museum
Mamutova lobanja in zob.

Kakšen teden pred tem je namreč turistka na istem mestu na plaži Rio del Mar v Kaliforniji naletela na predmet, ki ga ni prepoznala. Fotografirala ga je in objavila v socialnih medijih, če bi ji kdo lahko pomagal pri prepoznavi. Nekaj dni kasneje je fotografijo videl Wayne Thompson iz naravoslovnega muzeja v Santa Cruzu. Na fotografiji je namreč prepoznal mamutov zob. »To je kočnik pacifiškega mamuta. To je zelo pomembna najdba, prosim, pokličite me,« je v sporočilu turistki zapisal Thompson.

Ko mu je ta zaupala, kje je fotografirala zob, se je paleontolog odpravil na plažo, a zoba ni več našel. Zato je preko muzeja začel z iskalno akcijo, nato pa jih je poklical že omenjeni tekač Jim Smith in jim povedal, da se je med tekom spotaknil ob zob in da ga ima spravljenega doma.

»Bila sem zelo nervozna, ko so me poklicali,« je povedala Thompsonova kolegica Liz Broughton, »Smith je bil enako razburjen kot jaz in je želel, da bi si zob lahko ogledali tudi drugi obiskovalci muzeja.«

To pa ni edina mamutova najdba v omenjenem muzeju. Leta 1980 so v bližini sedanjega mesta najdbe našli mamutovo lobanjo ter še en zob, oba pa sta razstavljena v muzeju.