Vojna v Ukrajini

Rakete storm shadow strah in trepet ruske vojske?

S.R.
29. 5. 2023, 09.58
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 10.05
Deli članek:

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je naznanilo, da so britansko-francoske rakete storm shadow doslej zadele prav vse svoje cilje.

Profimedia
Med raketami, ki jih izdeluje evropski konzorcij MBDA, je tudi raketa dolgega dosega sorm shadow.

»Rakete dolgega dosega storm shadow so zadele 100 odstotkov ciljev, ki jih je določil generalni štab,« je včeraj na Twitterju zapisalo ukrajinsko obrambno ministrstvo. To so po njihovih navedbah besede obrambnega ministra Oleksija Reznikova.

Ukrajinci so zahodne sile dolgo časa pozivali k dobavi raket dolgega dosega, s katerimi bi lahko napadali cilje globlje na okupiranem območju. Potem ko so ZDA vseskozi zavračale možnost, da bi v Ukrajino poslali svoje visoko zmogljive rakete atacms z dosegom tudi do več kot 320 kilometrov, so na začetku maja Britanci nekoliko presenetljivo naznanili, da bodo v Ukrajino poslali rakete storm shadow z dosegom več kot 250 kilometrov. Rakete so jim dostavili pod pogojem, da jih ne bodo uporabljali za napade na cilje na ruskem ozemlju. Da so rakete storm shadow v Ukrajini že v uporabi, priča več uspešnih napadov globoko na okupiranem območju, ki so jih v zadnjih tednih izvedli Ukrajinci. O eksplozijah so med drugim poročali iz Mariuplja ob severni obali Azovskega morja.

Z navedbo, da so rakete zadele »100 odstotkov ciljev,« se sicer ne bi strinjalo rusko obrambno ministrstvo, ki je v soboto navedlo, da so uspešno prestregli dve novi ukrajinski raketi storm shadow.