Drama na območju Veleža

VIDEO: Navsezgodaj rešili poškodovano Hrvatico, ki je ure visela v navpični steni

S.R.
29. 5. 2023, 08.03
Posodobljeno: 29. 5. 2023, 08.55
Deli članek:

Hrvaško državljanko, ki je včeraj obvisela na steni bosanske gore Velež, so v zgodnjih jutranjih urah rešili pripadniki Gorske reševalne službe Mostar.

Zajem zaslonske slike
Obvisela je na navpični steni.

Gorski reševalci so ob približno 4.30 uri sporočili, da so planinko oziroma plezalko rešili in jo prepeljali v bolnišnico, zato se zdaj spuščajo tudi sami, so v jutranjih urah poročali bosanski mediji. Po neuradnih informacijah je ženska huje poškodovana.

Vest, da se je na območju Veleža na približno 400 metrov visoki vertikali poškodovala hrvaška planinka, je po bosanskih in hrvaških mediji zaokrožila že včeraj pozno popoldne. V reševanje se je nemudoma podalo približno 100 reševalcev in helikopter. »Operacija je v teku. Gorski reševalci so jo dosegli in jo spuščajo. Zaradi izjemno zahtevnega terena sicer ni znano, kako dolgo bo potekalo reševanje,« so včeraj navedli gorski reševalci. Poškodovani planinki so se večkrat poskušali približati s helikopterjem, a jim ni uspelo. »Dali smo vse od sebe, poskusili smo več kot 20-krat, a se ni mogoče približati. To so navpične stene. Nismo se mogli približati. Sodeloval sem v številnih akcijah in vedno dam vse od sebe, ali tukaj ne moremo storiti ničesar,« je pojasnil vodja helikopterske službe Republike Srbske Boban Kusturić.

Okoliščine nesreče še niso znane, planinka pa ima po prvih informacijah poškodovano desno nogo in rebra. Po poročanju hrvaških medijev je bila Hrvatica v skupini 12 planincev iz Zagreba, a ji je v nekem trenutku zdrsnilo, pri čemer je padla v globino in obvisela na steni.