Oglasile so se sirene

Izbruhnili nemiri, Vučić odredil premik vojakov proti meji s Kosovom

S.R./STA
26. 5. 2023, 15.50
Posodobljeno: 26. 5. 2023, 17.05
Deli članek:

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je zaradi dogajanja na Kosovu, kjer je znova izbruhnil konflikt, zvišal stopnjo pripravljenosti srbske vojske.

Profimedia
Fotografija je arhivska.

Po nekaj mesecih vsaj nekoliko bolj umirjenih razmer je na Kosovu znova zavrelo. V treh občinah na severu Kosova z večinsko srbskim prebivalstvom so se opoldne oglasile sirene. Najprej v Zubinem Potoku, potem ko je novi župan Izmir Zećiri zahteval posredovanje policije pri vstopu v zgradbo občine. Zatem so se oglasile še sirene v občinah Leposavić, Zvečan in Kosovska Mitrovica.

Večji nemiri so sicer izbruhnili predvsem v Zvečanu, kjer so zaposleni na občini po poročanju srbske nacionalne televizije RTS blokirali vstop v zgradbo občine. Ko je vanjo hotela vstopiti kosovska policija, so se uprli, policija pa je odgovorila s solzivcem in dimnimi bombami.

V nemirih je bilo poškodovanih najmanj deset ljudi, ki so jih prepeljali v bolnišnico v Severni Mitrovici, severnem delu Kosovske Mitrovice, kjer živi večinsko srbsko prebivalstvo. Po besedah namestnice bolnišnice Danice Radomirović nihče od poškodovanih ni v življenjski nevarnosti. Vsi naj bi namreč utrpeli lažje poškodbe zaradi t. i. šok bomb, solzivca in udarcev, poroča srbski portal televizije N1.

Uničili najmanj eno policijsko vozilo

V bližini občinske stavbe v Zvečanu je bilo slišati tudi strele, zbrani prebivalci so poškodovali več policijskih avtomobilov, najmanj enega pa uničili. Kosovska policija dogodkov še ni komentirala, je pa potrdila, da so policisti pomagali novoizvoljenim županom pri vstopu v prostore občin. "V skladu z uradno dolžnostjo kosovska policija danes pomaga županom severnih občin Zvečan, Leposavić in Zubin Potok pri uresničevanju njihove pravice do dela, in sicer v uradnih prostorih posameznih občin," je v izjavi na Facebooku sporočila kosovska policija.

Kosovske oblasti so medtem po poročanju mreže Radio Slobodna Evropa za nemire okrivile "kriminalne in nelegalne strukture". "Nasilje ne bo prevladalo. Srbija je v celoti odgovorna za eskalacijo," je na Twitterju zapisal vodja kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja.

Medtem so na vhodu in izhodu do središča občine Leposavić, kjer stoji zgradba občine, prebivalci postavili tovornjake, v Zubinem Potoku pa je Zećiriju ob pomoči specialnih enot kosovske policije uspelo vstopiti v stavbo občine, navaja N1.

Vojska pripravljena

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v luči dogajanja stopnjo pripravljenosti srbske vojske dvignil na najvišjo raven ter odredil premik vojakov proti meji s Kosovom, je po poročanju srbskih medijev sporočil srbski obrambni minister Miloš Vučević. Dodal je, da so razmere na severu Kosova dramatične.

Bojkot

Lokalne volitve v štirih občinah na severu Kosova so potekale konec aprila večinoma brez udeležbe srbske skupnosti, ki je volitve bojkotirala. Gibanje Samoodločba kosovskega premierja Albina Kurtija je razglasilo zmago v občinah Leposavić in Severna Mitrovica, medtem ko so v Zvečanu in Zubinem Potoku zmagali kandidati Demokratske stranke Kosova, vsi etnični Albanci.

V Severni Mitrovici je zmagal Erden Atić, v Leposaviću Ljuljzim Hetemi, v Zvečanu Ilir Peci, v Zubinem Potoku pa Zećiri.

Volitve so bile razpisane po tem, ko so v štirih občinah zaradi obvezne zamenjave srbskih registrskih oznak s kosovskimi novembra lani odstopili župani Srbske liste. Za župane je kandidiralo skupno deset kandidatov, med katerimi je bila samo ena oseba srbske narodnosti, in sicer neodvisna kandidatka Slađana Pantović v Zvečanu.

Župani Leposavića, Zubinega Potoka in Zvečana so zaprisegli 25. maja. Svoje naloge so prevzeli v javnih zgradbah, ker so v stavbah občin začasni občinski organi, ki delujejo v srbskem sistemu. V Severni Mitrovici pa občinska stavba deluje po kosovskem sistemu, novoizvoljeni župan pa je funkcijo prevzel 19. maja.

Lokalno prebivalstvo na severu Kosova je sicer v preteklosti že postavljalo barikade, da bi preprečilo delovanje kosovskih institucij