Nevarno

Kiti ubijalci udarili ob španski obali

S.R.
25. 5. 2023, 18.32
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 19.13
Deli članek:

Ob obali južne Španije so danes zabeležili nov napad kitov ubijalcev na plovilo. Tarča je bila jadrnica, ki je v napadu utrpela hude poškodbe.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Atlantskem oceanu ob obalah Španije in Portugalske so letos zabeležili že več deset napadov kitov ubijalcev oziroma ork na različna plovila. Danes zjutraj je skupina ork napadla 20-metrsko jadrnico Mustique, ki je bila na poti proti Gibraltarju. V napadu so poškodovale krmilo in predrle trup plovila, zato je morala štiričlanska posadka za pomoč prositi lokalno službo za reševanje v morju. Reševalci so se na kraj odpeljali s helikopterjem in reševalnim plovilom. Iz jadrnice, ki pluje pod britansko zastavo, so morali izčrpati vodo, nato so jo odvlekli do bližnjega pristanišča Barbate v španski provinci Cadiz, kjer ostaja na popravilu.

Po navedbah raziskovalcev iz delovne skupine GTOA (Atlantic Orca Working Group), ki na območju spremlja populacije iberskih ork, podvrste teh kitov ubijalcev, so na območju Gibraltarske ožine samo v zadnjem mesecu zabeležili najmanj 20 bližnjih srečanj med manjšimi plovili in temi »zelo družabnimi plenilci,« v celotnem lanskem letu pa je bilo prijavljenih 207 tovrstnih incidentov. Čeprav so orke znane kot kiti ubijalci, gre v resnici za največjo vrsto v družini delfinov. Odrasli primerki lahko zrastejo do osem metrov v dolžino in tehtajo do šest ton.

Na začetku maja jo je v enem takšnih napadov v bližini pristanišča Barbate skupila jadrnica Alboran Champagne, ki so jo napadle tri orke. Jadrnice zaradi prehudih poškodb niso uspeli zvleči do pristanišča in je potonila.