Keibar

VIDEO: Iran izstrelil balistično raketo, ki lahko doseže 2000 kilometrov oddaljene cilje

R.T.
25. 5. 2023, 17.24
Posodobljeno: 25. 5. 2023, 17.29
Deli članek:

Iranska vojska je danes testirala balistično raketo, s katero lahko po lastnih navedbah dosežejo izraelska in ameriška vojaška oporišča v regiji.

Profimedia
Izstrelitev balistične rakete keibar.

Testna izstrelitev in pravzaprav prej predstavitev balistične rakete je sledila pretečim besedam poveljnika generalštaba izraelske vojske pred dvema dnevoma, ko je zaradi nadaljnjega razvoja iranskega jedrskega programa omenil možnost vojaškega posredovanja zoper Islamski republiko.

Po navedbah iranskega obrambnega ministrstva lahko njihove rakete dosežejo izraelske in ameriške vojaške baze v regiji. »Sporočilo sovražnikom Irana je, da bomo branili svojo državo in njene dosežke. Naše sporočilo prijateljem je, da želimo prispevati k stabilnosti v regiji,« je dejal iranski obrambni minister Mohamed Reza Aštiani.

Iran je sicer danes testiral balistično raketo keibar, četrto generacijo balističnih raket koramšar. Po poročanju iranske državne televizije IRNA lahko doseže do 2000 kilometrov oddaljene cilje, opremiti pa jo je mogoče s 1500-kilogramsko bojno konico. Hkrati lahko domnevno v atmosferi doseže hitrost osem machov, izven atmosfere pa celo 16 machov. Iranska tiskovna agencija IRNA medtem poroča, da raketo keibar krasi preprosta in hitra namestitev ter posledično tudi kratek čas izstrelitve, zaradi česar gre tako za taktično kot strateško orožje.