Obsodbe fašističnega pozdrava v Trstu

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar se je odzvala na fašistični pozdrav

J.P./STA
21. 5. 2023, 21.03
Posodobljeno: 21. 5. 2023, 22.06
Deli članek:

Somišljeniki pokojnega novinarja Almeriga Grilza so v petek ob 36-letnici njegove smrti v Ulici Paduina v Trstu, kjer so se tradicionalno zbirali skrajni desničarji, njegov spomin počastili s trikratnim fašističnim pozdravom.

Sašo Švigelj / Media24
Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar

Kot poroča Primorski dnevnik, je dogodek sprožil burne odzive na Tržaškem, še posebej, ker je bil na njem prisoten tudi deželni odbornik za okolje in član Bratov Italije Fabio Scoccimarro.

Kot so ob tem v odzivu zapisali predstavniki gibanja Zdaj Trst-Pakt za, je nesprejemljivo, da eden izmed najpomembnejših predstavnikov deželne vlade sodeluje pri neofašistični manifestaciji, saj je "prisegel zvestobo Republiki, rojeni iz upora proti fašizmu", dodaja časnik. Medtem so levosredinske opozicijske stranke že zahtevale odstop Scoccimarra.

Dejanje je danes preko Twitterja obsodila tudi slovenska predsednica Nataš Pirc Muar, ki se prav te dni mudi na obisku v Italiji. Kot je zapisala, so "pozdravi, ki smo jim bili priča v Trstu, simbol obdobja, ki je prineslo sovražnost, razdvajanje, nasilje".

"S predsednikom vlade Sergiom Mattarello sva poudarila zavezanost skupni evropski poti Slovenije in Italije, usmerjeni v prihodnost, spoštovanje in sodelovanje. Dogajanje v Trstu nima mesta na tej poti," je še zapisala predsednica.