Čigav je Bahmut?

Zelenski poskrbel za zmedo, Ukrajina zdaj zanika, da ...

J.P./STA
21. 5. 2023, 13.07
Posodobljeno: 21. 5. 2023, 13.11
Deli članek:

Z dvoumnimi odgovori na novinarska vprašanja glede zavzetja Bahmuta ob robu vrha skupine G7 na Japonskem je poskrbel za nekaj nejasnosti.

Profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v Hirošimi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po pojasnilu njegovega tiskovnega predstavnika danes zanikal, da bi ruske sile zavzele Bahmut. Ukrajinska vojska je mesto delno obkolila in s tem ruski strani zelo otežila rusko navzočnost v njem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra.

"Napredovanje naših enot v predmestjih na bokih, ki še vedno poteka, zelo otežuje sovražnikovo navzočnost v Bahmutu. Naše enote so mesto delno obkolile," je na družbenih omrežjih sporočila namestnica obrambnega ministra Hana Maljar. Kot je dodala, ukrajinske enote še vedno nadzorujejo eno od stanovanjskih območij in nekaj industrijskih objektov.

Ukrajinsko mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Nejasni odgovori

Zelenski je pred tem z dvoumnimi odgovori na novinarska vprašanja glede zavzetja Bahmuta ob robu vrha skupine G7 na Japonskem poskrbel za nekaj nejasnosti.

Novinarji so ga vprašali: "Ali je Bahmut še vedno v ukrajinskih rokah? Rusi pravijo, da so zavzeli Bahmut." Zelenski je odgovoril: "Mislim, da ne." Pri tem ni bilo jasno, ali je odgovarjal na prvi ali drugi del vprašanja. "Razumeti morate, da tam ni več ničesar. Bahmut je danes le še v naših srcih," je dodal.

Tiskovni predstavnik Zelenskega je kasneje pojasnil, da ukrajinski predsednik ni potrdil, da so Bahmut zavzele ruske enote. "Predsednik je zanikal zavzetje Bahmuta," je na Facebooku sporočil tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov.

Predsednik jim je že čestital

Ruska skupina Wagner je sicer v soboto zatrdila, da je zavzela Bahmut, za kar ji je nato čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Wagner je vodil večmesečni ruski napad na Bahmut, v tej najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske agresije na Ukrajino pa je prišlo do izraza tudi rivalstvo med najemniško skupino in rusko redno vojsko.