Moč narave

Poplave v Italiji razselile več kot 36.000 ljudi

J.P./STA
21. 5. 2023, 09.50
Posodobljeno: 21. 5. 2023, 12.31
Deli članek:

Zaradi hudih poplav v severovzhodni italijanski pokrajini Emilija-Romanja je moralo domove zapustiti že več kot 36.000 ljudi. Narasle vode so pogoltnile še več hiš, novi zemeljski plazovi pa so izolirali zaselke.

Profimedia
V silovitih poplavah v Emiliji-Romanji je v minulih dneh umrlo 14 ljudi, sprožilo se je več kot 305 zemeljskih plazov, zaprtih ali poškodovanih pa je več kot 500 cest v regiji.

Oblasti v Ravenni so odredile takojšnjo evakuacijo več ogroženih zaselkov. V bližini mesta Lugo je v soboto strmoglavil helikopter, ki je sodeloval pri poskusih obnovitve oskrbe z električno energijo, pri čemer je bila ena od štirih oseb na krovu poškodovana, je sporočila gasilska služba. Zaradi nove pošiljke dežja so regionalne oblasti podaljšale rdeči vremenski alarm.

Predsednica vlade Giorgia Meloni je v soboto sporočila, da bo predčasno zapustila vrh skupine G7 na Japonskem, da bi se spopadla z izrednimi razmerami. Danes naj bi obiskala nekatera najbolj prizadeta območja, še poroča AFP.

"Odkrito povedano, v tako zapletenem trenutku ne morem ostati tako daleč od Italije," je ob robu vrha v Hirošimi dejala novinarjem in se zahvalila 5000 uslužbencem reševalnih služb in prostovoljcem, ki pomagajo prizadetim v poplavah. Zahvalila se je tudi kolegom voditeljem držav G7 za ponujeno pomoč.

V silovitih poplavah v Emiliji-Romanji je v minulih dneh umrlo 14 ljudi, sprožilo se je več kot 305 zemeljskih plazov, zaprtih ali poškodovanih pa je več kot 500 cest v regiji.

Škodo, ki so jo povzročile ekstremne vremenske razmere, ocenjujejo na več milijard evrov. Župan Bologne Matteo Lepore je v soboto dejal, da bo popravilo cest in infrastrukture trajalo mesece, ponekod morda leta, še poroča AFP.