Vojna v Ukrajini

Ukrajina bo dobila bojna letala F-16, Zelenski danes na Japonskem

M. T. V.
20. 5. 2023, 08.30
Posodobljeno: 20. 5. 2023, 10.00
Deli članek:

Zelenski se je udeležil srečanja skupine G7 v Hirošimi, kjer bo govora tako o svetovni varnosti kot o prevelikem vplivu Kitajske na države z nižjimi dohodki.

Pixabay
Ukrajina naj bi dobila bojna letala F-16.

Potem ko je Joe Biden podprl načrte, da ukrajinskim pilotom omogočijo večmesečno izobraževanje na ameriških vojaških letalih F-16, so sedaj iz urada predsednika sporočili, da nameravajo ZDA in zaveznice nekaj teh avionov predati Ukrajini za obrambo proti Rusom. To naj bi bil del načrtov, kako na dolgi rok zagotoviti varnost Ukrajine. Kdaj in od kod naj bi letala prišla, še ni jasno.

Se pa danes odvija srečanje skupine G7, kjer se znova pogovarjajo tudi o vojni v Ukrajini, v Hirošimo, kjer poteka tridnevni vrh G7, pa je prispel tudi ukrajinski predsednik Vlodimir Zelenski, ki je včeraj ameriško odločitev o bojnih letalih za Ukrajino označil kot zgodovinsko, saj pomeni veliko okrepitev Ukrajine. Zelenski bo prisostvoval pogovorom o miru in varnosti, srečal pa naj bi se tudi z japonskim premierjem Fumiom Kishidom.

Sicer pa bo glavna tema vrha G7, ki ga sestavljajo najbogatejše države sveta (ZDA, Japonska, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija in Kanada), kako zmanjšati vpliv Kitajske na države z nižjimi prihodki – to namreč vpliva na oskrbovalne verige in ekonomsko varnost. Velik vpliv na to ima tudi vojna v Ukrajini. Države z nizkimi in srednjimi dohodki je še posebej nesorazmerno prizadela ruska agresija, zato so še bolj odvisne od Kitajske, piše Reuters. Kitajska je zaradi tega že izrazila zaskrbljenost.

Je pa skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav na vrhu v Hirošimi prvič zavezala k jedrski razorožitvi, obsodili so grožnjo Rusije, da bo v vojni proti Ukrajini uporabila jedrsko orožje, ter izrazili zaskrbljenost zaradi kitajske jedrske oborožitve. "Neodgovorna jedrska retorika Rusije, spodkopavanje režimov nadzora nad oborožitvijo in izražena namera za namestitev jedrskega orožja v Belorusiji so nevarni in nesprejemljivi," so zapisali v izjavi. V jedrski vojni ni mogoče zmagati in se je ne sme nikoli začeti, so poudarili.