Učinek sankcij

Rusi v notranjih letih po državi na meji strmoglavljenja

J.V.
17. 5. 2023, 21.45
Deli članek:

Letalski prevozniki, ki uporabljajo zahodno opremo, trpijo "pomanjkanje sestavnih delov".

Profimedia
Lani je bilo več kot 2000 letov v Rusiji opravljenih s "kritičnimi" rezervnimi deli letal.

Lani je bilo več kot 2000 letov v Rusiji opravljenih z letali, opremljenimi z deli, ki jim je potekel rok uporabe, kar je posledica zahodnih sankcij, je včeraj na seji odbora dume razkril vodja državne službe za nadzor prometa Viktor Basargin, pri čemer ni razkril, ali gre za državna podjetja ali privatna.

Kot poroča preiskovalni portal Meduza, je Basarginova agencija izvedla nenačrtovane inšpekcijske preglede "v stotinah podjetij" in ugotovila, da imajo letalski prevozniki, ki uporabljajo zahodno opremo, "pomanjkanje sestavnih delov" in "težave z dobavo potrošnega materiala""Nekaterih delov preprosto ni mogoče dostaviti," je dejal pred ruskimi poslanci. "Posledično je prišlo do številnih primerov upravljanja letal s kršitvami, ki neposredno vplivajo na varnost letenja," je poudaril Basargin.

Rusko ministrstvo za promet je v izjavi za javnost pojasnilo, da se metode ocenjevanja tveganja, ki jih uporablja Zvezna agencija za zračni promet, in tiste, ki jih uporablja (zvezni nadzornik prometa) Rostransnadzor, razlikujejo, razkorak pa da zahteva poglobljeno analizo. Zaposleni v večjih ruskih letalskih prevoznikih so sicer zanikali, da podjetja izvajajo lete z deli, ki jim je potekel rok trajanja, še piše Meduza.