Pristanek v Belfastu

Zaradi nujnega medicinskega primera je letalo družbe AUA zasilno pristalo

A.Z.
13. 5. 2023, 12.10
Deli članek:

Letalo družne Austrian, ki je vzletelo z Dunaja in je bilo namenjeno v New York, je zasilno pristalo v Belfastu. Vse je minilo brez škode tako za potnike kot za letalo.

Profimedia
Letalo AUA je zasilno pristalo v Belfastu.

Pot z Dunaja, od koder se v svet podaja tudi zelo veliko Slovencev, v New York se je za potnike letala družbe AUA podaljšal za precej časa.Pilot letala Boeing 767-300ER na letu OS87 je namreč kontrolorja letov obvestil, da imajo na krovu »nujen medicinski primer enega od potnikov in da je pomembna vsaka minuta«, zato je zasilno pristal v Belfastu.

Niso imeli časa

Posadka se je zaradi nujnosti primera odločila za tako imenovani pristanek s preveliko težo. Letalo je imelo namreč še veliko goriva saj so pot v New York šele dobro začeli. Po navadi v takih primerih pilot odvrže odvečno gorivo, a bi ta manever nad morjem trajal predolgo, tega časa pa potnik ni imel.

Boeing je še v Belfastu, potniki pa spet na Dunaju

Po posvetovanju s certificiranim inženirjem, ta je ocenil, da prevelika teža ne bi smela negativno vplivati na varnost pristanka in poškodovati letala, je posadka malce bolj previdno, pa vendar povsem normalno pristala. Zaradi prekoračitve dovoljenega časa leta posadka potem ni mogla več nadaljevati leta, Austrian pa je v Belfast poslala novo letalo Airbus A321 z dvema tehnikoma, ki pregledujeta letalo. Potnike pa so z airbusom prepeljali nazaj na Dunaj, zdaj pa jim urejajo vse potrebno za nadaljevanje poti.