Skrbi ga jedrska propaganda

Ruski nobelovec: »Nihče ne ve, kako daleč je pripravljen iti Putin.«

M. T. V.
30. 3. 2023, 07.00
Posodobljeno: 30. 3. 2023, 09.00
Deli članek:

Dmitrij Muratov, novinar in urednik Novaje Gazete, ki so jo ruske oblasti prepovedale zaradi pisanja o vojni v Ukrajini, je zaskrbljen, kako daleč bo šel Kremlin.

Profimedia
Dmitrij Muratov

BBC je objavil intervju z Dmitrijem Muratovom, Nobelovim nagrajencem, novinarjem in urednikom časnika Novaja Gazeta, ki so ga ruske oblasti prepovedale zaradi nenaklonjenega pisanja o vojni v Ukrajini. Dmitrij, ki se nahaja v Moskvi, prizna, da je zelo zaskrbljen, kako daleč bodo zadeve šle. »Dve generaciji sta živeli brez skrbi pred jedrsko vojno. Ampak ta čas je minil. Bo Putin pritisnil nuklearni gumb ali ne? Kdo ve? Nihče tega ne ve. Ni osebe na Zemlji, ki bi lahko z gotovostjo odgovorila na to vprašanje.«

Rusija Zahodu pogosto žuga z jedrskim orožjem, pred kratkim je Putin objavil načrte, da bo v Belorusiji skladiščil nuklearno orožje, govori pa se tudi o tem, da ima Rusija edinstveno novo orožje, ki lahko uniči kateregakoli sovražnika, tudi ZDA. Muratova skrbi, ker državna propaganda Rusom počasi 'vsaja' idejo, da jedrska vojna ni nič slabega. »Na naših televizijah se jedrska vojna in jedrsko orožje promovirata, kot da oglašujejo hrano za domače ljubljenčke. Govorijo o tem, da bi jedrsko orožje namerili na Francijo in Veliko Britanijo, da bi poslali nuklearni cunami, ki bi odplaknil Ameriko. Zakaj to delajo? Zato, da bodo naši ljudje pripravljeni, če pride do tega.« Rusija se med domačim prebivalstvom vztrajno propagira kot miroljubna država, Ukrajina in Zahod pa kot agresorji. Propaganda je strup, opozarja Muratov.

Putin ima ogromno število podpornikov. A še je upanje, pravi Muratov, ki stavi na mlajše generacije. »Edino upanje, ki ga imam, so mladi. So dobro izobraženi, veliko jih je kategorično proti vojni. Takoj ko se bo propaganda nehala, bodo spregovorili. Saj so že. 21 tisoč sojenj je odprtih proti Rusom, ki so protestirali, opozicija je v zaporu, mediji ugasnjeni, veliko novinarjev, aktivistov in civilistov pa razglašenih za tuje agente.«

Muratov je lani priredil dražbo svoje Nobelove nagrade za mir, denar pa je podaril organizacijam, ki skrbijo za ukrajinske otroške begunce.